Dżem z jeżyn

Dżem z jeżyn jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Można go zmiksować, wtedy będzie miał jednolitą konsystencję, ja nie miksowałam, chciałam by zostały całe owoce. I to był strzał w dziesiątkę, bo całe owoce nie dość, ze smaczne to jeszcze bardzo fajnie wyglądają i zachęcają by je zjeść. Robi się go bardzo szybko. Nie podałam proporcji cukru, bo sypałam "na oko", do smaku. Dzieci bardzo po polubiły i niestety na zimę nie zostało już nic...


jeżyny
cukier



Jeżyny zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin by puściły sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem - nie wymaga pasteryzowania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger