domowa pizza margherita

1962

składniki na ciasto (na 4 kulki):
ok. 450 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 mi mlek, letniego
125 ml wody, letniej
30 g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem oraz cukrem i odstawiamy w ciepłe na ok. 20 min. do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz letnią wodę i przez ok. 10 min wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia.

składniki na sos do 1 pizzy:
ok. 600 g pomidorów mięsistych
1 łyżeczka cukru brązowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano lub bazylia
opcjonalnie:
2 ząbki czosnku

wykonanie:
Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i dusimy na rozgrzanej oliwie, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz oregano lub bazylią.

składniki na wierzch:
ok. 150 g sera mozzarella
bazylia

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. Następnie smarujemy sosem i pieczemy przez ok. 15 min. w 200 st. C., rozkładamy porwaną mozzarellę i ponownie pieczemy do moment roztopienia się sera.

pizza_margherita

pizza_margherita1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here