Marmolada wieloowocowa miękka



Marmolada owocowa

       
     Podstawowym składnikiem marmolad są owoce bogate w pektynę mające zdolność krzepnięcia. Można je robić z jednego rodzaju owoców lub łączyć  owoce zawierające dużo pektyny z owocami o mniejszej  jej zawartości ale posiadającymi za to intensywną barwę, zdecydowany smak lub aromat. Marmolada  miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem  nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury.  Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda, ale  może ktoś skorzysta w przyszłym roku.

Użyłam do jej przygotowania wyłącznie owoców dziko rosnących bez grama sztucznego nawozu i pestycydów. Zapytacie skąd je wziąć. Trzeba się rozejrzeć po okolicy. Ja szukam ich wiosną podczas wycieczek rowerowych i później wracam po owoce. Gdy wybieram się na spacer po lesie zawsze zabieram ze sobą jakąś torbę i zbieram do niej napotkane jadalne owoce. Jeśli akurat nie mam pomysłu na ich przerobienie to je mrożę. Później są jak znalazł. W moich licznych zamrażarkach zawsze też jest spory zapas mrożonych owoców i musów: jagodowy, truskawkowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy i dyniowy. Dzięki temu mogę dowolnie komponować skład takich marmolad. W tym roku wszystkie bazują na dużej ilości przecieru jabłkowego za sprawą pozyskanych kilkuset kilogramów takich dziko rosnących jabłek. Od dobrych kilku tygodni nieustannie je przerabiam, a w  mojej spiżarni zagościły już  na półkach  soki jabłkowe, ocet jabłkowy, konfitury, musy i prażone jabłka na szarlotkę. Teraz dołączą także różne marmolady wieloowocowe. 
Wiem, że nie ma już mirabelek, borówek czy czarnego bzu ale jest jarzębina, są śliwki,  zielone pomidory, dynia, berberys, dereń i głóg. To wszystko to są idealne surowce do tego typu marmolad. Jeszcze jest ładna pogoda. Można się wybrać na rower w poszukiwaniu zdrowych owoców. Nie zwlekajcie bo ptaki mogą tam dotrzeć wcześniej.

Marmolada wieloowocowa miękka

Marmolady owocowe

Marmolada wieloowocowa miękka- składniki

  • 1kg jabłek
  • 1kg mirabelek
  • 450g borówek
  • 300g przemrożonej tarniny
  • 250g czarnego bzu
  • 1-1,5 kg cukru

Marmolada wieloowocowa miękka- wykonanie

Jabłka umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, wlać niewielką ilość wody i rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito. Pozostałe owoce również rozgotować i przetrzeć.
Otrzymany przecier przełożyć do szerokiego garnka z grubym dnem i stale mieszając odparować. Kiedy masa wygotuje się do połowy objętości dodać cukier. Smażyć na małym ogniu do zgęstnienia od 2,5–3h (można to robić na raty). Gęstość marmolady należy  sprawdzać co pewien czas,  wylewając gorące krople na zimny talerzyk. Jeśli tężeją i nie rozlewają się można gotowanie zakończyć. Gorącą marmoladę przełożyć do czystych wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Przykryć kocykiem aby stygły powoli. Zimne słoiki wynieść do chłodnej spiżarni.

Marmolada wieloowocowa miękka- podobne przepisy

Marmolada z jabłek i tarniny (twarda)
>  Marmolada z jabłek i mirabelek
Marmolada dyniowo-jabłkowa

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ