Podstawowym składnikiem marmolad są owoce bogate w pektynę mające zdolność krzepnięcia. Można je robić z jednego rodzaju owoców lub łączyć owoce zawierające dużo pektyny z owocami o mniejszej jej zawartości ale posiadającymi za to intensywną barwę, zdecydowany smak lub aromat. Marmolada miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda, ale może ktoś skorzysta w przyszłym roku.
Użyłam do jej przygotowania wyłącznie owoców dziko rosnących bez grama sztucznego nawozu i pestycydów. Zapytacie skąd je wziąć. Trzeba się rozejrzeć po okolicy. Ja szukam ich wiosną podczas wycieczek rowerowych i później wracam po owoce. Gdy wybieram się na spacer po lesie zawsze zabieram ze sobą jakąś torbę i zbieram do niej napotkane jadalne owoce. Jeśli akurat nie mam pomysłu na ich przerobienie to je mrożę. Później są jak znalazł. W moich licznych zamrażarkach zawsze też jest spory zapas mrożonych owoców i musów: jagodowy, truskawkowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy i dyniowy. Dzięki temu mogę dowolnie komponować skład takich marmolad. W tym roku wszystkie bazują na dużej ilości przecieru jabłkowego za sprawą pozyskanych kilkuset kilogramów takich dziko rosnących jabłek. Od dobrych kilku tygodni nieustannie je przerabiam, a w mojej spiżarni zagościły już na półkach soki jabłkowe, ocet jabłkowy, konfitury, musy i prażone jabłka na szarlotkę. Teraz dołączą także różne marmolady wieloowocowe.
Wiem, że nie ma już mirabelek, borówek czy czarnego bzu ale jest jarzębina, są śliwki, zielone pomidory, dynia, berberys, dereń i głóg. To wszystko to są idealne surowce do tego typu marmolad. Jeszcze jest ładna pogoda. Można się wybrać na rower w poszukiwaniu zdrowych owoców. Nie zwlekajcie bo ptaki mogą tam dotrzeć wcześniej.
Marmolada wieloowocowa miękka- składniki
- 1kg jabłek
- 1kg mirabelek
- 450g borówek
- 300g przemrożonej tarniny
- 250g czarnego bzu
- 1-1,5 kg cukru
Marmolada wieloowocowa miękka- wykonanie
Jabłka umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, wlać niewielką ilość wody i rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito. Pozostałe owoce również rozgotować i przetrzeć.
Otrzymany przecier przełożyć do szerokiego garnka z
grubym dnem i stale mieszając odparować. Kiedy masa wygotuje się do połowy
objętości dodać cukier. Smażyć na małym ogniu do zgęstnienia od 2,5–3h (można
to robić na raty). Gęstość marmolady należy
sprawdzać co pewien czas,
wylewając gorące krople na zimny talerzyk. Jeśli tężeją i nie rozlewają
się można gotowanie zakończyć. Gorącą marmoladę przełożyć do czystych
wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Przykryć kocykiem aby stygły powoli.
Zimne słoiki wynieść do chłodnej spiżarni.
> Marmolada z jabłek i tarniny (twarda)
> Marmolada z jabłek i mirabelek
> Marmolada dyniowo-jabłkowa
Marmolada wieloowocowa miękka- podobne przepisy
> Marmolada z jabłek i tarniny (twarda)
> Marmolada z jabłek i mirabelek
> Marmolada dyniowo-jabłkowa
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz