Jesień… wiem, że się powtarzamy, ale to chyba ulubiona pora roku na zabawy w kuchni. Dni coraz krótsze, coraz zimniej na dworze, a produkty pyszne jak nigdy. Była już dynia, były grzyby, więc pora na jabłka. Kolejna nasza propozycja to świetne ciasto z jabłkami. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie jak wy i my lubicie najbardziej.
Przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 460 g mąki
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 180 g masła
- 2 jajka
Na masę:
- 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 400 g kwaśnej gęstej śmietany
- 100 g cukru
- jajko
- 200 ml śmietany kremówki
- opakowanie budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru.
Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy o wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu.
Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto.
Dokładnie mieszamy obie śmietany, cukier, jajko i budyń. Całość wylewamy na jabłka.
Wyciągamy z lodówki schowane przed chwilą ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra. Wycinamy przy pomocy foremek do ciastek wzorki. W naszym przypadku były to serduszka, oczywiście symbolizujące naszą wielką miłość 🙂
Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 165’C) przez 50-60 minut.
….Smacznego