Ciasto śmietanowo jabłkowe

Ciasto jabłkowe

Jesień… wiem, że się powtarzamy, ale to chyba ulubiona pora roku na zabawy w kuchni. Dni coraz krótsze, coraz zimniej na dworze, a produkty pyszne jak nigdy. Była już dynia, były grzyby, więc pora na jabłka. Kolejna nasza propozycja to świetne ciasto z jabłkami. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie jak wy i my lubicie najbardziej.

Przepis

Składniki na ciasto jabłkoweSkładniki:

Na ciasto:

  • 460 g mąki
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 180 g masła
  • 2 jajka

Na masę:

  • 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 400 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 100 g cukru
  • jajko
  • 200 ml śmietany kremówki
  • opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

przygotowanie ciasta jabłkowegoMieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru.

Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki.

przygotowanie ciasta jabłkowo śmietanowegoResztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy o wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu.

Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto.

Dokładnie mieszamy obie śmietany, cukier, jajko i budyń. Całość wylewamy na jabłka.

Wyciągamy z lodówki schowane przed chwilą ciasto i rozwałkowujemy przygot4je na grubość około pół centymetra. Wycinamy przy pomocy foremek do ciastek wzorki. W naszym przypadku były to serduszka, oczywiście symbolizujące naszą wielką miłość 🙂

Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 165’C) przez 50-60 minut.

….Smacznego

 

 

ciasto jablkowe