niedziela, 15 lutego 2015

Cukiniowo-ziemniaczane placuszki z nutą tymianku

Chrupiące, ciepłe, złociste i pełne słońca ;)

Potrzebujesz:
200g cukinii
600g ziemniaków ( najlepiej dużych młodych)
1/2 średniej cebuli
2 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia

1. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Odlej powstały płyn i połącz obie masy.
4. Dodaj mąkę, jaja, śmietanę i przyprawy.
5. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej olej na patelni i układaj na niej łyżką okrągłe placuszki.
7. Smaż z dwóch stron na złotobrązowy kolor.

Placuszki same w sobie są dość łagodne, dlatego warto urozmaicić ich smak dipem jogurtowo- ziołowym.

Dip:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
gałązka świeżego tymianku
szczypiorek
sól, cukier

1. Jogurt wlej do miseczki.
2. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany szczypiorek, listki tymianku, sól i cukier ( według uznania).
3. Całość dobrze wymieszaj.


Placuszki podawaj na gorąco w towarzystwie dipu.

:) Bon appetit! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...