Posilając się w międzyczasie herbatą ze stresem i kanapkami doprawionymi niewyspaniem i ogólnym przemęczeniem, nadszedł czas na powrót do prawdziwych smaków :D
Pogoda za oknem...różna, przynajmniej za kuchennym oknem, kiedy to raz w pośpiechu chowam masło do lodówki, coby się nie rozlało na blat w słonecznym żarze, a kiedy indziej wspieram się mocniejszą kawą, patrząc, jak ciężkie chmury snują się po niebie i końca nie widać.
Od jutra Lipiec, więc lato pełną parą!
A że u nas lato chwilowo bardzo w kratkę jest, jeśli chodzi o aurę, to albo można wyjechać tam, gdzie owa pora roku jest bardziej satysfakcjonująca, albo sprowadzić sobie kawałek Ciepłych Stron Świata na talerz :)
W dniu, kiedy zakończyły się moje dłuuuuuugie noce, spędzone na pogłębianiu wiedzy i przedstawianiu jej na papierze, tudzież werbalnie przed Ciałem Pedagogicznym, pogoda była piękna!
Słońce i lekki wiatr we włosach.
Pachniało swobodą! A w Kuchni zapachniało latem i to nie byle jakim, bo włoskim ;)
Mini pizze z szynką parmeńską
Potrzebujesz:
Na ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 180ml letniej wody
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250g suszonych pomidorów
- garść czarnych oliwek
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka stołowa oliwy
- szczypta soli
- 2-3 duże pomidory
- 1-2 kulki sera mozzarella
- kilka gałązek świeżego oregano
- garść liści świeżej bazylii
- kilka plasterków szynki parmeńskiej lub długo dojrzewającej
1. Bardzo dokładnie wyrób ciasto z podanych składników. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. W miarę potrzeby dodaj więcej mąki, bądź oliwy.
2. Gotowe ciasto podziel na 5 mniejszych części i z każdego uformuj cienkie placki.
3. Suszone pomidory, oliwki, koncentrat pomidorowy i oliwę zmiksuj na pastę. Dopraw solą do smaku.
4. Wcześniej uformowane placki na mini pizze posmaruj powstałą pastą pomidorową.
5. Na tak przygotowane ciasto ułóż plastry świeżych pomidorów i mozzarelli, posyp świeżym oregano.
6. Mini pizze piecz w 190*C z termoobiegiem przez 20min.
7. Gotowe pizze podawaj z liśćmi świeżej bazylii i porwanymi plasterkami szynki parmeńskiej.
SMACZNEGO! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz