wtorek, 30 czerwca 2015

Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D

Po długich dniach i nocach przesiedzianych nad stertą notatek i zapisków rodzaju różnego.
Posilając się w międzyczasie herbatą ze stresem i kanapkami doprawionymi niewyspaniem i ogólnym przemęczeniem, nadszedł czas na powrót do prawdziwych smaków :D
Pogoda za oknem...różna, przynajmniej za kuchennym oknem, kiedy to raz w pośpiechu chowam masło do lodówki, coby się nie rozlało na blat w słonecznym żarze, a kiedy indziej wspieram się mocniejszą kawą, patrząc, jak ciężkie chmury snują się po niebie i końca nie widać.
Od jutra Lipiec, więc lato pełną parą!
A że u nas lato chwilowo bardzo w kratkę jest, jeśli chodzi o aurę, to albo można wyjechać tam, gdzie owa pora roku jest bardziej satysfakcjonująca, albo sprowadzić sobie kawałek Ciepłych Stron Świata na talerz :)
W dniu, kiedy zakończyły się moje dłuuuuuugie noce, spędzone na pogłębianiu wiedzy i przedstawianiu jej na papierze, tudzież werbalnie przed Ciałem Pedagogicznym, pogoda była piękna!
Słońce i lekki wiatr we włosach.
Pachniało swobodą! A w Kuchni zapachniało latem i to nie byle jakim, bo włoskim ;)









































Mini pizze z szynką parmeńską
Potrzebujesz:
Na ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 180ml letniej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Pasta:
  • 250g suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2-3 duże pomidory
  • 1-2 kulki sera mozzarella
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • garść liści świeżej bazylii
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej lub długo dojrzewającej 
Sposób przyrządzenia:
1. Bardzo dokładnie wyrób ciasto z podanych składników. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. W miarę potrzeby dodaj więcej mąki, bądź oliwy.
2. Gotowe ciasto podziel na 5 mniejszych części i z każdego uformuj cienkie placki.
3. Suszone pomidory, oliwki, koncentrat pomidorowy i oliwę zmiksuj na pastę. Dopraw solą do smaku.
4. Wcześniej uformowane placki na mini pizze posmaruj powstałą pastą pomidorową.
5. Na tak przygotowane ciasto ułóż plastry świeżych pomidorów i mozzarelli, posyp świeżym oregano.
6. Mini pizze piecz w 190*C z termoobiegiem przez 20min.
7. Gotowe pizze podawaj z liśćmi świeżej bazylii i porwanymi plasterkami szynki parmeńskiej.

SMACZNEGO! :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...