piątek, 18 września 2015

Ostatnie dni lata ze słońcem na talerzu

Lato się kończy.
Nad łączkami rozpościerającymi się za osiedlem, na którym mieszkam, babie lato powoli rozpoczyna swoje hulanki i swawole.
Na szczęście wciąż w słońcu :)
Trochę delikatniejszym i bardziej złocistym.
Nie będę się jednak rozpisywać o małych pajęczakach i odcieniach promieni słonecznych, bo oto czas zakasać rękawy, albo co kto ma do zakasywania, zgarnąć po drodze do kuchni kilka niezbędnych składników i w tejże kuchni upiec, a właściwie ususzyć kilka pomarańczowych słoneczek.
I takim pomarańczowym, chrupkim i kosmicznie słodkim akcentem zamkniemy letnie, kuchenne szaleństwa, bo czas przygotować się do złocistej jesieni...
W takim razie do dzieła! :)




























Pomarańczowe bezy z kremem imbirowym i brzoskwiniami
Potrzebujesz:
Na bezy:
  • 4 białka kurzych jaj
  • 220g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki pomarańczowego pyłku [<- klik]
  • szczypta soli
Na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Do tego:
  • 2 soczyste brzoskwinie 
Sposób przyrządzenia:
Bezy:
1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
2. Do ubitych białek, miksując dodawaj cukier puder partiami, aż powstanie kleista masa.
3. Do masy dodaj mąkę, sok z cytryny i pomarańczowy pyłek.
4. Piec rozgrzej do 160*C z termoobiegiem.
5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenie wykładaj masę formując szpatułką okrągły kształt.
6. Uformowane bezy włóż do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 110*C.
7. Susz bezy ok. 1,5h.
8. Po upłynięciu czasu suszenia pozwól im się wystudzić w otwartym uchylonym piekarniku.

Krem:
1. Serek mascarpone dokładnie wymieszaj z imbirem.

Wykończenie:
1. Na bezy wykładaj imbirowy krem.
2. Dekoruj pokrojonymi brzoskwiniami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...