wtorek, 12 kwietnia 2016

PROJEKT ŚNIADANIE: Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym dressingiem balsamicznym

Im więcej wiosny za oknem, tym więcej wiosny pojawia się na naszych talerzach.
Coraz częściej i w coraz większych ilościach zaczynają nam towarzyszyć warzywa, które mają w sobie coraz więcej słońca i TEGO smaku, którego głębia wciągu jesiennych i zimowych miesięcy znacznie się wypłyca.
A przecież, nie ma to jak dobrze zacząć dzień z czymś pysznym! :)
Dlatego pędzę podzielić się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych śniadaniowo- przekąskowo- kolacyjnych sałatek.
Jest pełna warzyw, co sprawia, że oprócz różnorodności w smaku, mamy też różnorodność witamin i wartości odżywczych...w tym witaminy D3, jeśli tak jak ja, użyjecie kiełków słonecznika, które sporo jej w sobie zawierają.
Do tego mięciutkie i mleczne kawałki mozzarelli i wspaniały dressing, który zmienia poprzerzucane ze sobą warzywa z serem w spaniałą i kompletną całość! :D
Ach! Jest jeszcze żurawina!
Malutka słodycz jeszcze bardziej podbijająca mak sałatki, a przy tym pełna witamin z grupy B.
Do sałatki możecie dodać więcej różnych warzyw, niż ja podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc, ona nigdy nie wychodzi taka sama, ponieważ przeważnie zawiera w sobie to, co akurat znajduje się w lodówce ;)
Polecam spróbować z papryką, zielonym ogórkiem lub surową pieczarką, czy cukinią.
Cały sekret kryje się w dressingu!
Ale co tu dużo pisać, czas ją w końcu schrupać! :D








































Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym dressingiem balsamicznym Potrzebujesz:
  • 1 kulkę mozzarelli
  • 2-3 pomidory
  • ok. 5 rzodkiewek
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • garść ulubionych kiełków ( u mnie kiełki słonecznika)
  • 1/2 łyżki suszonej żurawiny
Dressing:
  • 2 łyżki oleju lub oleju z zalewy od suszonych pomidorów
  • 3/4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kosteczkę.
2. Pomidory umyj i pokrój kosteczkę.
3. Rzodkiewkę pokrój w cienkie talarki, a suszone pomidory w paski.
4. Wymieszaj ze sobą pokrojone warzywa i dodaj ser.
5. Dodaj porwane liście sałaty, kiełki i przesiekaną żurawinę- wymieszaj.

Dressing:
1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj.
2. Polej dressingiem sałatkę.

Smacznego!









































W akcji:
Na przednówku na wzmocnienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...