sobota, 7 maja 2016

Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy miodek z mniszka

Och! Tak długo czekałam na ponowne rozpoczęcie cyklu Z Łąki na Talerz!
Nareszcie na łąkach i polach pojawiło się mnóstwo pyszności :)
Jako pierwsze pojawiają się oczywiście żółciutkie mlecze, zdobiąc prawie każdą przestrzeń zieloną w mieście.
Tak, w miastach rosną i rozwijają się najszybciej dzięki ciepłu, jakie wytwarzają spaliny- te nie nadają się do jedzenia.
Więcej w nich bowiem substancji smolistych, niż jakiegokolwiek innego smaku i wartości odżywczych.
Czy wiecie, że mniszek lekarski nadaje się do spożycia w całości?
Kwiaty, liście i korzenie są jadalne!
W dzisiejszym poście przedstawię Wam słodkie i pyszne wykorzystanie kwiatów tej rośliny :)
Mam to szczęście, że jest jeszcze kilka miejsc dostępnych mi, a oddalonych od ulic i większego miasta, w których z łatwością zbieram te żółte cudeńka.
Jeśli więc i Wy macie taką możliwość, to wycieczka poza miasto, na łono natury po te smakołyki na pewno sprawi Wam ogromną przyjemność! :)
Maj jest przecież takim wspaniałym miesiącem :)
W naszym domu miód z mniszka przygotowujemy chyba już 3 rok, odkąd wypróbowałyśmy z mamą, znaleziony w internecie przepis.
Dziś przekazuję go dalej, bo teraz najlepszy na to czas na łąkach i jest naprawdę tego wart!
A jakie wrażenie robi przed znajomymi fakt, że to właśnie Wy przygotowaliście miód sami :D
W drogę po miodek!









































Majowy miodek z mniszka lekarskiego
na 2 słoiczki
Potrzebujesz:

  • ok. 200 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 500g cukru
  • 0,5 l wody
  • 1 duża cytryna
Sposób przyrządzenia:
1. Zebrane kwiaty rozłóż na białym papierze lub w wannie i poczekaj, aż wszystkie robaczki z nich powychodzą- nie myj kwiatów!
2. Następnie główki kwiatów włóż do garnka i zalej je wodą.
3. Do mniszków dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę ze skórką- zagotuj.
4. Zagotowane kwiaty zdejmij z z palnika i odstaw na noc dla przegryzienia się smaków.
5. Następnego dnia odcedź kwiaty i dodaj do wywaru cukier- gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu.
6. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem - pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!



Dandelion flowers honey:
2 jars
Ingredients:
  • approx. 200 flowers of dandelion
  • 500g of sugar
  • 0.5 l of water
  • 1 large lemon

Method:
1. Spread flowers on white paper or in the bath and wait until all the worms from them are gone- don't wash the flowers!
2. Put the flowers 'heads' into the pot and pour the water.
3. Add the sliced lemon (with zest) - bring to boil.
4. Take flowers off from the burner and set aside for the night.
5. The next day drain the flowers and add sugar to the remain liquid  - cook on low heat until the consistency of syrup.
6. Pour hot honey into jars, turn tightly and leave upside down to cool.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...