poniedziałek, 30 maja 2016

Jogurtowe muffiny z truskawkami na majowe burze

Uwielbiam burze!
Szczególnie te, które mozolnie się wleką, pchając przed sobą nieznośną duszność i brak najmniejszego ruchu powietrza i szczególnie wtedy, kiedy mam nad głową dach ;)
Za chwilę zrywa się silny, często chłodny wiatr przynoszący wytchnienie, szum drzew i pierwsze grube krople deszczu.
Właśnie ten moment lubię najbardziej!
Lubię też wtedy usiąść na działkowym tarasie, na balkonie, lub w oknie i zagryźć burzę czymś słodkim :)
Na przykład tymi pysznymi muffinami jogurtowymi wypełnionymi po brzegi kawałkami truskawek.
O tak, one spełniają swoje zadanie znakomicie :D
Są mięciutkie, wilgotne i puchate.
No i słodkie!
Są pysznie słodkie i bardzo, bardzo truskawkowe!
Lato w gębie! :D
Niezależnie od tego, czy za Waszymi oknami żar się leje, czy leje się deszcz to warto ich spróbować.
Są absolutnie wyśmienite!




























Jogurtowe muffiny z truskawkami
Potrzebujesz:

  • 300g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju 
  • 200g truskawek
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka i połącz je z olejem i jogurtem.
3. Teraz przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
4. Truskawki umyj i pokrój w średniej wielkości kawałki.
5. Pokrojone owoce dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie ale dokładnie.
6. Napełnij ciastem foremki/ papilotki na muffiny do połowy lub wyżej ( wtedy wychodzą naprawdę wielkie!)
7. Piecz 25min w 180*C.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...