czwartek, 29 września 2016

Leczo z cukinią

leczo z cukinią 



Przepis na leczo jest prosty , idealny na późne lato czy początek jesieni, kiedy to na straganach jest pełno świeżych warzyw. 

Składniki : 


- ok 1 kg cukinii (może być pół na pół żółta i zielona )

- 4-5 czerwonych papryk 
- 500 ml wody lub bulionu 
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku 
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru 
- 2 laski kiełbasy (np. podwawelska)  
- 500 g świeżych pomidorów obranych bez skórki lub pomidorów z puszki 
- słodka papryka , pieprz , sól , zioła prowansalskie 
- szczypta ostrej chili do smaku 
-świeża bazylia (opcjonalnie ) 


Sposób przygotowania : 


W dużym rondelku podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy cebula będzie już szklista , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zarumienić. 

W między czasie pokroić kiełbasę w większe kawałki i podsmażyć na osobnej patelni. 
Kiełbasę przełożyć do podsmażonej cebuli z czosnkiem. 
Cukinię pokroić w krążki , jeżeli jest grubsza to w większe kawałki. Paprykę pokroić w grubą kostkę lub paski , Przełożyć wszystko do rondelka z cebulą i kiełbasą i wszystko podsmażać co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek , usuwając twarde szypułki. I dodać do warzyw. Dolać wodę lub bulion . Dusić pod przykryciem aż cukinia z papryką zmiękną , od czasu do czasu mieszając. Doprawić przyprawami : cukrem , solą , pieprzem , ziołami prowansalskim, świeżo posiekaną bazylią , chili i słodką papryką. Gotować kolejne 10 min co jakiś czas mieszając. 
Podawać na ciepło. Tak przygotowane leczo można również zawekować do słoików , będzie idealnym daniem na zimowe obiady. 
Smacznego :-) 



leczo






Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...