czwartek, 29 września 2016

Orientalny makaron z ciecierzycą i warzywami na mleku kokosowym z nutą ostrości dla podkreślenia smaków




Orientalny makaron z ciecierzycą i warzywami na mleku kokosowym z nutą ostrości dla podkreślenia smaków


Kolejne wegetariańskie szaleństwo z ciecierzycą w roli głównej.



 Zapraszam również na Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych.  Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii  Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą 



Składniki:
  • 200 g chińskiego makaronu
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta przyprawy cajun
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól do smaku
  • tłuszcz kokosowy
Wykonanie:

Rozpuścić około jedną łyżkę tłuszczu kokosowego w woku, wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz ostrą papryczkę, dodać przyprawy, cukier, karmelizować całość. Następnie dodawać w kolejności pokrojone warzywa: por, marchew, seler oraz ugotowaną ciecierzycę, wszystko przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki oraz sos sojowy, chwilę poddusić.

Makaron chiński przygotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej w stylu al dente, połączyć go z przygotowanymi warzywami.

 Na koniec dorzucić posiekaną świeżą kolendrę. 

Może być zabawnie w trakcie nakładania pałeczkami ciecierzycy, lecz czy musi być zawsze poważnie i perfekcyjnie ? :)

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Obśliniłem chyba całą klawiaturę! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com. Może będą dla Ciebie inspiracją....:)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...