Gnocchi dyniowe

Przepyszne gnocchi z dodatkiem pieczonej dyni. Tak pyszne, że prawie od razu zniknęły z talerza. Niesamowicie żółciutkie, miękkie, bardzo podobne do polskich kopytek tylko troszkę w innym kształcie, owalne, z charakterystycznymi rowkami. Nie miałam odpowiedniej deseczki do gnocchi, ale zwykły widelec i tak dał radę. Nasza propozycja to ciepłe dyniowe gnocchi posypane posiekaną natką pietruszki i polane stopionym masłem (dla niealergików).


pół dyni
8 ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
żółtko jajka



Dynię pokroić w niewielkie kawałki, nie obierać ze skórki. Włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) aż dynia będzie miękka. Gdy dynia będzie upieczona i przestudzona obrać ze skórki i całość zblendować na jednolitą masę.


Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Przecisnąć przez praskę prosto na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtko, sól, pieprz i zmiksowaną dynię. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest za rzadkie dosypać mąki.

Z ciasta uformować wałeczki, a następnie nożem obsypanym mąką (nie będzie się kleił) wycinać małe kawałki. Każdy kawałek uformować widelcem w kształt wałeczka tak, by były widoczne "rowki".

Gotowe gnocchi wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować przez chwilę (aż wypłyną na wierzch). Podawać z ulubionymi dodatkami, sosami, lub tak jak u nas z - natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger