Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 28 września 2016

Placki chia z truskawkowa salsa

Jakiś czas temu rozpocząłem nową współpracę z wrocławskim sklepem biogo.pl, którego asortyment zawiera bardzo dużo ciekawych produktów. Zamówienie, ekspresowa realizacja i bierzemy się do pracy. Dziś na 1 plan nasiona chia – znane i stosowane już w czasach Azteków.
Roślina znana jest z dość sporej zawartości białka, a także mikro-, makroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Jej właściwości do wchłaniania i zatrzymywania wody są bardzo przydatne dla osób będących na diecie. Jednakże należy pamiętać, że nie wolno spożywać zbyt dużych ilości nasion chia!

Więc moja dzisiejsza propozycja na śniadanie z nasion chia, to proste placki z truskawkową salsa.



Składniki:


-> 1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej

-> 2 łyżeczki proszku do pieczenia

-> ½ łyżeczki sody


-> 1  łyżka miodu ( bądź cukru)

-> 1 jajko

-> 1 szklanka mleka

-> Ekstrakt waniliowy ( kilka kropli)

-> Szczypta soli


Wykonanie:


Składniki suche  tzn. mąka, proszek do pieczenia, soda i chia mieszamy razem w jednej misce. Wbijamy jajko, zalewamy mlekiem z dodatkiem miodu. Pozostało  jeszcze dodatnie ekstraktu waniliowego oraz szczypty soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony.

  
W propozycji podania: salsa truskawkowa

Salsa:

 300 g świeżych truskawek

Sok z połowy limonki

Szczypta chilli

Garść świeżej mięty

1 łyżeczka miodu

Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków. Dokładnie myjemy. Kroimy na drobną kostkę. Siekamy liście mięty. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miód oraz chilli. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.



Salsę wykładamy na placek. Ozdabiamy świeżą miętą.








Produkty użyte w przepisie znajdziesz w sklepie biogo.pl
oraz wiele innych ciekawych produktów! 

3 komentarze:

  1. O mniam, pyszne śniadanko :)
    Nie ma jak placuszki... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna propozycja na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zdrowo i przede wszystkim smacznie. A może na odwrót? ;)

    OdpowiedzUsuń