W kalendarzu mamy już jesień, ale ładna pogoda sprzyja jeszcze wypoczywaniu na świeżym powietrzu. Nic tak nie smakuje na dworze, jak zimne piwo i pyszna karkówka, czy kiełbaska z grilla. Do mięsa obowiązkowa sałatka… przepisów na sałatki jest wiele, ale dzisiejsza nasza propozycja to nie coś z czym kojarzymy sałatki, czyli danie dla kobiet dbających o linię. Jest to dość męska sałatka, z kiełbasą, ziemniakami i prażoną cebulą. Idealnie pasuje do grilowanego mięsa, jak również jako dość pożywne samodzielne danie, ale starczy tego pisania przejdźmy do konkretów.
Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków sałatkowych (nie mączystych)
- por
- 125 ml rosołku warzywnego
- 4 łyżki octu winnego
- 4 łyżki zalewy od ogórków konserwowych
- 2 łyżki musztardy
- łyżeczka cukru
- pęczek rzodkiewek
- pół pęczku szczypiorku
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki mąki
- 3 średnie cebule
- 400 g kiełbasy parówkowej
- olej
Oczywiście ocet winny można zastąpić zwykłym… sałatka miała być męska, a ocet winny…hmm męskie jest piwo, kiełbasa, ale ocet winny… ale ok, na pewno będzie z nim trochę smaczniejsza, ale ze zwykłym octem też będzie pyszna.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym wystudzamy i kroimy w plasterki. Nie musimy obierać, ale ważne żeby wystudzić, będą się dużo łatwiej kroić.
Por czyścimy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy rosołek, wrzucamy do niego por i chwilkę razem gotujemy. Zdejmujemy z ognia do dodajemy ocet i zalewę z ogórków. Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą i cukrem.
Dodajemy do pora ziemniaki, dokładnie mieszamy i odstawiamy całość na minimum 30 minut.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w ćwiartki, ogórki w plasterki, a szczypiorek siekamy. Wszystko mieszamy razem zamarynowanymi ziemniakami.
Kiełbasę kroimy w paski i krótko podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w krążki o obtaczamy w mące. Następnie również na rozgrzanym oleju smażymy, aż będzie brązowo-złota i chrupiąca.
Podając sałatkę najpierw nakładamy warzywa, następnie kiełbasę i na samą górę cebulkę, jednak jeżeli wszystko nam się wymiesza to nadal jest pyszne.
….Smacznego.