Sałatka ziemniaczana z kiełbasą – w sam raz do grilla

gora

W kalendarzu mamy już jesień, ale ładna pogoda sprzyja jeszcze wypoczywaniu na świeżym powietrzu. Nic tak nie smakuje na dworze, jak zimne piwo i pyszna karkówka, czy kiełbaska z grilla. Do mięsa obowiązkowa sałatka… przepisów na sałatki jest wiele, ale dzisiejsza nasza propozycja to nie coś z czym kojarzymy sałatki, czyli danie dla kobiet dbających o linię. Jest to dość męska sałatka, z kiełbasą, ziemniakami i prażoną cebulą. Idealnie pasuje do grilowanego mięsa, jak również jako dość pożywne samodzielne danie, ale starczy tego pisania przejdźmy do konkretów.

Przepis

SkładnikiSkładniki:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych (nie mączystych)
  • por
  • 125 ml rosołku warzywnego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki zalewy od ogórków konserwowych
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka cukru
  • pęczek rzodkiewek
  • pół pęczku szczypiorku
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki mąki
  • 3 średnie cebule
  • 400 g kiełbasy parówkowej
  • olej

Oczywiście ocet winny można zastąpić zwykłym… sałatka miała być męska, a ocet winny…hmm męskie jest piwo, kiełbasa, ale ocet winny… ale ok, na pewno będzie z nim trochę smaczniejsza, ale ze zwykłym octem też będzie pyszna.

Przygotowanie:

przygotowanie sałatki na grillaZiemniaki gotujemy w mundurkach, po czym wystudzamy i kroimy w plasterki. Nie musimy obierać, ale ważne żeby wystudzić, będą się dużo łatwiej kroić.

Por czyścimy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy rosołek, wrzucamy do niego por i chwilkę razem gotujemy. Zdejmujemy z ognia do dodajemy ocet i zalewę z ogórków. Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą i cukrem.

Dodajemy do pora ziemniaki, dokładnie mieszamy i odstawiamy całość na minimum 30 minut.

przygotowanie sałatki z kiełbasąRzodkiewkę myjemy i kroimy w ćwiartki, ogórki w plasterki, a szczypiorek siekamy. Wszystko mieszamy razem zamarynowanymi ziemniakami.

Kiełbasę kroimy w paski i krótko podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju.

Cebulę kroimy w krążki o obtaczamy w mące. Następnie również na rozgrzanym oleju smażymy, aż będzie brązowo-złota i chrupiąca.

Podając sałatkę najpierw nakładamy warzywa, następnie kiełbasę i na samą górę cebulkę, jednak jeżeli wszystko nam się wymiesza to nadal jest pyszne.

….Smacznego.

Sałatka na grilla z kiełbasą