poniedziałek, 26 września 2016

CZEKOŚLIWKA

powidła śliwkowe z dodatkiem dużej ilości kakao, które doskonale nadają się do naleśników, gofrów oraz różnych deserów





SKŁADNIKI
składniki na 4 słoiczki:
1 kg śliwek,
2 cukry waniliowe,
ok. ¾ szkl. cukru,
50 g ciemnego kakao

WYKONANIE

Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W połowie smażenia dodajemy cukry. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze ok. 30 min. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe powidła przechowujemy w ciemnym miejscu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz