Bezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :)
Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci
70 g mąki kokosowej
1 jajko
1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
100 g cukru lub ksylitolu
150 g oleju kokosowego
100 g wiórków kokosowych
ok. 500 g prażonych jabłek
Mąki, jajko, proszek do pieczenia, cukier oraz olej kokosowy umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto.
Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie z ciasta oddziel 1/3 ciasta i wymieszaj z wiórkami kokosowymi by zrobić kruszonkę.
Formę do tarty natłuść i wyłóż nim odłożone 2/3 ciasta. Na ciasto nałóż uprazone jabłka.
Posyp przygotowana kokosową kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut - do zezłocenia się kruszonki.
Smacznego :-)
coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, tak delikatnie! Koniecznie będę musiała przygotować takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńMusiała pachnieć bajecznie :)
OdpowiedzUsuńUpieczona i zjedzona,bardzo krucha i przepyszna
OdpowiedzUsuń