Nie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami!
Przygotuj:
- 10g. suchych (instant)
- 400g. jasnej mąki pszennej
- 50g. mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 25g. oleju
- 250ml. letniej wody
- mleko do posmarowania
- mak lub sezam
Mąkę przesiewamy i łączymy z solą, dodajemy drożdże i olej. Możemy użyć świeżych drożdży – wtedy 20g. rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z cukrem. Na koniec dodajemy letnią wodę i zagniatamy ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto mamy już wyrośnięte, formujemy równe bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka. Zostawiamy na chwilę, aż jeszcze trochę urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem lub sezamem i nacinamy wzdłuż lub „na krzyż”. Czas pieczenia to ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Dodaj komentarz