Jedliście kiedykolwiek sos z nerkowców? Jeśli nie, to musicie to zrobić! Jest delikatny, kremowy, o lekkiej nucie kokosa. W przepisie użyłam makaron zrobiony  z mąki ryżowej, tapioki i z dodatkiem zielonej herbaty, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest sezon na dynię, więc nawet orientalne danie nie obyłoby się bez jej udziału. Dodajcie cukinię, kurczaka i cieszcie się eksplozją smaków na talerzu. 🙂

porcja dla 2 osób

Składniki:

około 70 g makaronu ryżowego

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1 pomidor

1/2 szklanki mleka kokosowego

2 łyżeczki garam masali

1/2 piersi z kurczaka

1 szklanka upieczonej i pokrojonej w kostkę dyni

1/2 cukinii

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1/2 szklanki wody/bulionu

olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę. Makaron wrzucić do dużej miski i zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach odcedzić go przelać wodą.
  • Cebulę drobno pokroić. Kurczaka pokroić w paski, cukinię w 1/2 plasterki.
  • W blenderze zmiksować ze sobą pomidor, mleko kokosowe, orzechy nerkowca, ząbek czosnku.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i kurczaka. Po kilku minutach dodać cukinię. Następnie dodać zmiksowany krem orzechowo – kokosowy i wodę. Posolić i popieprzyć. Odparować nadmiar płynu. Spróbować.
  • Na talerz wyłożyć makaron i sos z kurczakiem.

Smacznego! 🙂

10 uwag do wpisu “Orientalny kurczak z dynią w sosie z nerkowców

Dodaj komentarz