wtorek, 20 września 2016

Prosty przepis na pleśniak, skubaniec lub jak kto woli szarpaniec

Jest dużo nazw na to pyszne ciasto, jednak nieważne jak go kto nazywa jego łączące się wzajemnie smaki słodko-kwaśne są jak niebo w gębie. Nadaje się na deser w niedzielne popołudnie, lub dla słodyczowych łasuchów (takich jak ja :-) ) na co dzień. Nie jest trudne w wykonaniu, więc każdy, mniej lub bardziej uzdolniony kulinarnie, powinien sobie z nim poradzić.




Przepis pochodzi ze strony: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-kruche-z-dzemem-i-beza-tzw-plesniak


Składniki:

3 szklanki mąki (u mnie wrocławskiej)
4 jajka
250g masła lub ewentualnie dobrej jakości margaryny
5 łyżek cukru pudru
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 słoik własnej roboty powideł np. śliwkowych czy wiśniowych, lub kupionej konfitury (musi być z kwaśnych owoców)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz same żółtka (białka posłużą nam później). Wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę, a następnie dzielimy ją na pół i jedną z połówek znowu na pół. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie kulki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180st. C.
Na prostokątnej blaszce wykładamy papier do pieczenia. Białka ubijamy w osobnej misce z cukrem na białą, sztywną pianę.
Po około 20-30 minutach wyciągamy dużą kulkę ciasta i wykładamy nią równomiernie spód blachy. Następnie smarujemy to ciasto powidłami. Na powidła kruszymy w ręku ciemne ciasto. Następną warstwą jest ubita piana z białek, a na samą górę kruszymy małą kulkę białego ciasta.
 Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Ja ustawiam go na funkcję pieczenia góra-dół z wiatraczkiem. Po 40 minutach ciasto wykładamy z piekarnika. Jeżeli blaszka jest mniejsza od standardowych prostokątnych blach może być opcja, że ciasto będzie musiało spędzić jeszcze około 5 minut dłużej w piekarniku.
Pychotka :-)

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabym prosić wymiary blaszki? Nie bardzo wiem, jaka to jest "standardowa prostokątna blaszka". Z góry dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  3. W jaki sposób tę pierwszą warstwę ciasta wykładamy?

    OdpowiedzUsuń