CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI BEZ WYRABIANIA


CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI BEZ WYRABIANIA


Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia.

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI


SKŁADNIKI (forma 26 x 30 cm)
4, 5 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
4 jajka
szklanka oleju
3/4 szkl. letniego mleka
10 dkg. drożdży
szczypta soli
śliwki
Kruszonka
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kruszonka
Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała kruszonka

Ciasto
Do miski wsypać pokruszone drożdże, następnie dać cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, mąkę oraz sól. Ważne aby zachować podaną kolejności dodawanych składników. Składniki należy dodawać warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie a raczej zacznie “pracować” na powierzchni pojawią się bąbelki
Po tym czasie ciasto wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć równomiernie, na ciasto ułożyć owoce. Na wierzchu ciasta rozetrzeć kruszonkę. Piec około 35 minut, w temp. 180 stopni.
Smacznego

CIASTO DROŻDŻOWE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com