widzet

poniedziałek, 19 września 2016

Jaglany krem czekoladowo-migdałowy


Jaglany krem czekoloadowo-migdałowy
Jeżeli tęsknicie za czekoladowymi kremami na kanapki mamy dla Was ich zdrowszy odpowiednik - głównym składnikiem jest kasza jaglana -"doprawiona" kakao i migdałami. Można stosować ją tradycyjnie jako krem na kanapki, ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianki, naleśników itp. Piszecie się na to? :) 

Jaglany krem czekoladowo-migdałowy

Przepis na ok. 300 g


Potrzebujemy:

  • pół szklani nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody do gotowania
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 15 namoczonych daktyli
  • 1/2-1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3,5 łyżeczki kakao
  • 7 łyżeczek zmielonych migdałów
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Jaglany krem czekoloadowo-migdałowy

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zalewamy szklanką wody i dodajemy szczyptę soli oraz olej kokosowy. 
  2. Kaszę gotujemy pod przykryciem, aż będzie gotowa.
  3. Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut. Następnie odcedzamy je i w blenderze miksujemy na gładko. 
  4. Do blendera dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, kakao, cukier, miazgę migdałową oraz czekoladę i wszystko dokładnie blendujemy. Nasz krem jest gotowy! 
  5. Smarujemy nim kanapki, ciastka lub wyjadamy całość łyżeczką i wmawiamy sobie, że nie zrobiliśmy niczego złego, a następnie przygotowujemy drugą porcję  :) 

Smacznego!

Maugo&Paszko 

Jaglany krem czekoloadowo-migdałowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz