Nowe Przepisy

piątek, 16 września 2016

Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad

Przepis na pierogi leniwe
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne pierogi leniwe. Jeżeli ktoś nie lubi lepić tradycyjnych pierogów  lub gdy nie ma czasu, to koniecznie musi wypróbować ten przepis na pierogi leniwe. W smaku są takie same jak pierogi z serem (ruskie), bardzo łatwo je się robi, są smaczne od razu po ugotowaniu lub odgrzewane na patelni. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów leniwych

1 kg ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
200 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 60 g)
2 jajka
1 cebula (około 120 g)
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

tłuszcz do polania ugotowanych pierogów

pierogi możemy podać polane masłem lub podsmażonym boczkiem z cebulką


Link do filmu z przygotowania: Pierogi leniwe


Przygotowanie:
Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo drobno kroić ponieważ później będzie zmielona z pozostałymi składnikami na ciasto), następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni tak żeby się zrumieniła.

Przygotowanie ciasta:
W maszynce do mielenia mięsa mielę ziemniaki, twaróg oraz cebulę.
Do zmielonej masy dodaję jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, doprawiam solą i pieprzem (należy dobrze doprawić wtedy pierogi będą smaczniejsze) i wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.


Gotowe ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki. Odcinam kolejny kawałek ciasta i ponownie formuję wałek i kroję na mniejsze kawałki.


Gotowanie pierogów leniwych:
Do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam partiami pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch, gotuję jeszcze około 1 minuty.
Następnie pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem (pierogi możemy również polać podsmażonym boczkiem z cebulką lub skwarkami ze słoninki).


Pierogi leniwe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze :

  1. pysznosci superrrrrrrrrrrr

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi, że przepis na pierogi leniwe się podoba, polecam wypróbować.
    Pozdrawiam serdecznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne leniwe,z ziemniakami nigdy nie robilam,a uwazam ze nawet lepsze,ladnie sie urabiaja,nie lepi sie ciasto,nie dalam cebuli,tylko tak jak lubimy z maselkiem i bulka tarta oraz posypane cukrem,a wiec leniwe na slodko,dziekuje za przepis Pani Ewo i pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis się przydał a leniwe smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.