Włoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania.
Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans.
Składniki:
350 g makaronu tagliatelle
400 g prawdziwków
2 ząbki czosnku
pietruszka
oliwa, sól, pieprz
grana padano (do posypania)
Oczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki (może być kostka lub plasterki) grzyby solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron.
Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek.
Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody) i wrzucamy na patelnię.
Delikatnie mieszamy, dodając pieprzu, pietruszki i dosypując płatki grana padano.
Gotowe.
Smacznego!
Chyba znalazłam moją inspirację na weekend, dzięki! 😉
PolubieniePolubienie
Świetnie, bardzo się z tego cieszymy 😉
PolubieniePolubienie