Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni

Włoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania.

Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans.

Składniki:

350 g makaronu tagliatelle

400 g prawdziwków

2 ząbki czosnku

pietruszka

oliwa, sól, pieprz

grana padano (do posypania)

bti

Oczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki (może być kostka lub plasterki) grzyby solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron.

Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek.

Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody) i wrzucamy na patelnię.

Delikatnie mieszamy, dodając pieprzu, pietruszki i dosypując płatki grana padano.

Gotowe.

Smacznego!

 

3 uwagi do wpisu “Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni

Dodaj komentarz