Lody z leśnych jeżyn są smaczne i mocno owocowe. Bez kawałków owoców i bez pestek, ponieważ przetarłam je przez sito. Jeżeli ktoś lubi całe owoce można ten proces pominąć, wtedy lody w przygotowaniu będą jeszcze prostsze :) Warto skorzystać, kiedy sezon na jeżyny w pełni.
- 400 g jeżyn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 szklanki mleka skondensowanego
Jeżyny wsypać do garnka, podlewając sokiem z cytryny. Na małym ogniu smażyć, aż puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystudzenia.
Mleko skondensowane i kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić i stale miksując wlewać cienkim strumykiem mleko. Na końcu dodać mus jeżynowy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć mieszankę do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki. Lody dobrze jest przemieszać co jakiś czas. Smacznego :)