Sos koperkowy.

 Zdarzają się dni, kiedy trudno oprzeć się wrażeniu, że wszyscy i wszystko sprzysięgło się przeciwko nam. I ten właśnie do nich należy. Niektórzy postanowili sprawdzić mój refleks za kierownicą. Udało się, ale błagam, nigdy więcej! Jeśli dołożyć do tego przeziębione dziecko i zepsuty komputer to mamy pełnię nieszczęścia. Ale skoro dziś jest kiepsko, to jutro może być tylko lepiej :) Maciek poratował mnie w kwestii sprzętu. Trochę naokoło, ale jednak odzyskałam połączenie z wirtualnym światem. Śpieszę więc z opisaniem kolejnego sosu, tym razem koperkowego. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Biały pieprz, którego używa się do przyprawiania jasnych sosów i ryb, doskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił smak łososia, bo z tą rybą go podawałam.

Składniki:


  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30%
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pęczek kopru

Wykonanie:

  • Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kurkumę i gałkę muszkatołową.
  • Mąkę wymieszać ze śmietanką (bardzo dokładnie).
  • Do wrzącego bulionu wlać powoli śmietankę z mąką, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Dodać posiekany koper.
  • Doprawić białym pieprzem i solą.

Komentarze