poniedziałek, 12 września 2016

Jak poprawnie kroić arbuza?

Arbuza można jeść na wiele sposobów, jednak w większości z nich po zjedzeniu mamy cieknące sokiem z arbuza brody i klejące ręce. 
Przedstawię dziś kilka prostych wskazówek jak pokroić arbuza i nie narobić przy tym bałaganu :-)





1. Po pierwsze jeśli kupujemy arbuza w całości zaczynamy od tego, by pokroić go w ćwiartki - najpierw na pół, a następnie te połowy na pół. Potrzebny nam będzie do tego nóż z długim ostrzem.

2. Następnie taki księżyc arbuzowy blisko przy skórce kroimy nożem. Ja to robię najpierw z jednej strony arbuza, obkręcam go, a następnie z drugiej strony arbuza. W efekcie musimy oddzielić miąższ od skórki arbuza.


3. Kolejnym krokiem jest pocięcie arbuza w plastry jak na poniższym zdjęciu.


4. Takie plastry można poprzesuwać dekoracyjnie na skórce arbuza i podać gościom na imprezie, albo można przełożyć do miseczki i zjeść przy pomocy widelca.



W upalne dni arbuz świetnie gasi pragnienie. 
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Faktycznie teraz nie bede mial sklejonych rąk co za odkrycie.. mój Boże,

    OdpowiedzUsuń
  2. Serio??!!??No odkrycie i teraz palce będę miała suche i nie klejące ��nie no dzięki za super radę ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za odkrycie ! 🙋😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze kupujemy arbuza w calosci, a wlasnie nigdy pokrojonego. Czy ktos widzial sprzedawce myjacego arbuza przed krojeniem? Caly syf ze skorki idzie w srodek- pamietajmy, ze arbuzy rosna lezac na ziemi. Toksoplazmoza i inne diably..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jesli chodzi o wybor- zeby byl dojrzaly- wystarczy ARBUZA W CALOSCI(przed krojeniem) opukac- ten dojrzaly, czerwony, slodki bedzie wydawal pusty dzwiek. Wraca sie z takim delikwentem do domu, myje(!) I dopiero kroi...

      Usuń
  5. I tak najlepiej sie cwiartke do dioba i wgryza sie z lewa na prawo. Takie jak wy pokazujecie to na salony .dzieciaki wiedza swoje

    OdpowiedzUsuń