2016/09/11

Kompot mirabelkowy

Pamiętam jak dziś, Park Kościuszki w Katowicach, jakieś 25 lat temu, przy placu zabaw było wielkie drzewo mirabelkowe, gałęzie aż uginały się od malutkich, żółtych kuleczek. Niestety, kilka lat temu byłam w tym samym miejscu, ale drzewa mirabelkowego już nie było. Wspomnienia jednak pozostały, a ten kompot należy do moich ulubionych. Podczas krótkiego weekendu w Wiśle do obiadu podano nam właśnie taki kompot, a dzisiaj postanowiłam przygotować go sama. Najlepszy jest zimny.


Kompot mirabelkowy

Składniki:
  • 1 kg mirabelek
  • 3 l wody
  • cukier

Przygotowanie:
  • Mirabelki myjemy i przekładamy do garnka.
  • Zalewamy wodą, dodajemy cukier do smaku.
  • Gotujemy na małym ogniu przez 15 - 20 minut.
  • Najlepiej smakuje, gdy jest zimny.
  • Dla orzeźwiającego smaku można dodać świeżą miętę.
  • Mirabelki można zamrozić i z nich również przygotować kompot.

2 komentarze: