Ciasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże.

Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki.

ciasto drożdżowe

Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych składników. Dokładnie wyrobić ciasto, jak każde ciasto drożdżowe. Około 4 minut, następnie włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.

Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał

– reszta jak wyżej

drożdżówka z owocami

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Układać kawałki ciasta kolejno, zaczynając od boków okrągłej formy aż do środka. Nie martwcie się jak będzie trochę mało, ciasto jeszcze będzie rosło. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Oczywiście przykryć formę.

ciasto drożdżowe bez jajek

Przygotowanie glazury – w garnuszku roztopić masło, dodać cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Letnim masłem polać całe ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 45-55 minut. Ciasto musi się zarumienić.

Można posypać ciasto cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego