Pomidorowe love pasta z pomidorów

Dziś mam dla Was swój własny i autorski przepis.
Bardziej niż pesto określiłabym go pomidorową pastą.
Bardzo aromatyczna, intensywnie pomidorowa.
Świetnie będzie się nadawać do przekąsek i wszelkiego pieczywa oraz sera.
Sprawdzi się równie dobrze jako pomidorowe pesto do makaronów. :)


Bez problemu znajdziecie w internecie mnóstwo przepisów na pomidorowe pesto. Ten przepis jest jednak zupełnie inny. Po pierwsze większość pesto robi się z suszonych pomidorów (jest szybsze i łatwiejsze do wykonania). Spotkać też można bardziej ambitne przepisy, na pesto ze świeżych pomidorów, czyli nic innego jak słynne sycylijskie Trapanese. 


Pesto, czy raczej pasta z pomidorów mojego pomysłu jest właściwie połączeniem obu. A powstała na bazie ... ketchupu. W tym miejscu pragnę zaznaczyć ważny warunek - aby pasta wyszła Wam równie smaczna jak moja, ketchup musi być doskonałej jakości, jest to warunek konieczny!

Składniki:
300 gramów ketchupu
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
30 gramów parmezanu
20 gramów płatków migdałowych
duża garść świeżych liści bazylii
Wykonanie:
Ketchup przełóż ze słoika na patelnię, podsmaż przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż ketchup odparuje do konsystencji lekkiego koncentratu. Odstaw do ostygnięcia. 
Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.  
Do misy blendera dodaj przestudzony ketchup oraz pozostałe składniki.
Zblenduj dokładnie całość na gładką masę. 
Gotowe! :)


W kolejnym przepisie wykorzystamy pastę w bardzo ciekawy i pyszny sposób. Czekajcie cierpliwie! 

Komentarze