Napoje, koktajle O Zdrowiu Przepisy Przetwory

Sok z czarnej porzeczki z cytryną – eliksir na odporność i antystres

Sok z czarnej porzeczki to nasz polski eliksir zdrowia. W sezonie letnim warto przygotować taki syrop, by z jego pomocą móc w zimie wspierać odporność.

Czarna porzeczka to niewątpliwie jedno z naszych rodzimych “super food”. W sezonie letnim robię przetwory przede wszystkim z truskawek i czarnej porzeczki, a z innych owoców dopiero w dalszej kolejności.

Czarna porzeczka i jej właściwości

O leczniczych właściwościach czarnej porzeczki już chyba każdy słyszał. Cenne są zarówno owoce, jak i liście tej rośliny.  Lista schorzeń, przy których rekomendowana jest porzeczka jest dość pokaźna: od infekcji górnych dróg oddechowych, po artretyzm, migreny czy choroby jelit.

Ja doceniam te czarne, lekko cierpkie owoce przede wszystkim za obfitość witaminy C. Choć wydaje się, że głównym źródłem tej witaminy są cytrusy, to jednak w czarnej porzeczce znajdziemy jej cztery razy więcej niż w pomarańczach. Są znakomitym środkiem zapobiegawczym przed infekcjami u dzieci, działają bakteriobójczo, wspomagają odporność, pobudzają apetyt i działają również antystresowo (Więcej na ten temat pisałam tutaj). Witamina C umożliwia wchłanianie żelaza, którego bogatym źródłem jest m.in. mięso, dlatego warto podawać taki sok dzieciom do mięsnego obiadu.

W sezonie letnim warto zrobić kilka butelek soku z czarnej porzeczki. W prosty sposób otrzymamy naturalny, leczniczy syrop, który w dodatku bardzo smakuje dzieciom.

sok z czarnej porzeczki

SOK Z CZARNEJ PORZECZKI Z CYTRYNĄ

Składniki:

  • 4 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cytryn
  • 2 kg cukru
  • 1 litr wody

Wykonanie:

Czarną porzeczkę dokładnie płuczemy (nie ma konieczności obierania). Wrzucamy do garnka lub sokownika, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut często mieszając, aż pojawi się sok. Następnie cedzimy sok przez sito, do drugiego garnka.

Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok. Cedzimy przez sito i wlewamy do soku z czarnej porzeczki. Dokładnie mieszamy.

Butelki i słoiki myjemy i wyparzamy. Wlewamy do nich gorący sok przez sitko. Zamykamy szczelnie, mocno zakręcając pokrywki lub dociskając wieczka butelek. Do większego garnka wlewamy niewielką ilość wody i władamy słoiki z sokiem (woda powinna sięgać mniej więcej do połowy słoików), można włożyć na dno garnka ściereczkę. Pasteryzujemy gotując pod przykryciem przez 15 minut, licząc czas od zagotowania wody.

sok z czarnej porzeczki