To danie jest bardzo aromatyczne. Nadaje się doskonale na lekką kolację. Do przepisu użyłam jarmużu. Ma silne właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera dużo przeciwutleniaczy. Jednak jeśli chcemy, aby zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, należy użyć odpowiedniej obróbki termicznej przez około 3-4 min. Nie dłużej! Straci swoje zdrowotne działanie. Do klusków użyłam mąki orkiszowej zamiast mąki pszennej. Orkisz był znany od bardzo dawna i odznacza się wieloma składnikami odżywczymi. Między innymi wpływa na dobre samopoczucie, jest pomocny podczas zmęczenia, znużenia, wzmacnia układ odpornościowy. Jak więc widzicie to zestawienie produktów i składników w tym daniu nie jest przypadkowe. Przyrządźcie je, kiedy macie ochotę na coś smacznego lub odczuwacie smutek bądź zmęczenie. Gwarantuję poprawę nastroju! 🙂
porcja dla 1 osoby
Składniki:
kluski:
4 łyżki mąki orkiszowej
4 łyżki twarogu półtłustego
1 małe jajko
sos:
1 duża łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
3 garście jarmużu
3 łyżki pestek słonecznika
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kluski:
- Wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Na stolnicy oprószonej mąką formować podłużne wałki a potem kroić w małe kluseczki.
- Gotować około 1 min od momentu wypłynięcia i odcedzić.
Sos:
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać jarmuż i blanszować aż lekko zwiędnie. Dodać miód, ocet balsamiczny i pestki słonecznika. Smażyć do czasu aż sos się zredukuje.
- Dodać ugotowane kluski i podsmażyć, aby miały złoty kolor.
Smacznego!
Uwielbiam Jarmuż, więc to musi być mega smaczne.
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł! Jeszcze nie jadłam jarmużu przyrządzonego w ten sposób. Muszę spróbować, bo danie wygląda bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda smakowicie. Szkoda że za pomocą zdjęć nie można przekazać aromatu. 😉
PolubieniePolubienie
Co tam moje łazanki https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/09/07/zakrecone-lazanki/ jak u Ciebie takie pyszności. Aż mi wstyd. Wszystko wygląda pięknie i sam blog też. Zazdroszczę i na pewno nie jedno wypróbuję.
PolubieniePolubienie
Pyszne kluseczki, porywam jedną 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł na jarmuż i sos do klusek. Chyba polubię kluseczki, które dotąd jadłam rzadko… tak apetycznie to danie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny sos do klusek i do jarmużu. A kluseczki jak u mamy 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo fajna wersja na kluski. Rzadko korzystam z jarmużu, sama nie wiem czemu. Będę musiała wypróbować.
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie 🙂
PolubieniePolubienie
Jaglusia danie wygląda apetycznie i muszę przyznać że z chęcią wykorzystam przepis w swoim domu. Jednak kaloryczność jak dla mnie za duża na kolację…na obiad w sam raz 🙂
PolubieniePolubienie
Świetnie wygląda – ciekawe jak smakuje! Na pewno trzeba spróbować.
PolubieniePolubienie
Ps. zmieniłaś szatę bloga czy mi się wydaje?
PolubieniePolubienie
Nie zmieniałam. 🙂
PolubieniePolubienie
oj to musi być pyszne:)
PolubieniePolubienie
oj, to musi być pyszne:)
PolubieniePolubienie
oo, mniam 😀 jak ja dawno klusek nie jadłam. Twój przepis mnie zainspirował!
PolubieniePolubienie
Pyszne danie, wygląda bardzo apetycznie. Lubię jarmuż, a z kluskami JESZCZE nie jadłam 🙂
PolubieniePolubienie
Piękny blog i fajne przepisy na pewno skorzystam nie raz !
PolubieniePolubienie
Już sam wygląd tego dania poprawia nastrój. To mus być pyszne 🙂
Zapisuję do wypróbowania 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniały przepis! Uwielbiam takie szybkie i smaczne dania 🙂
PolubieniePolubienie
uwielbiam tego typu makaronowe dania 🙂 jeszcze z takim przyprawieniem to kompletna poezja 🙂
PolubieniePolubienie
cudowne! właśnie szukałam czegoś ciekawego z wykorzystaniem jarmużu, bo już mi z donicy wychodzi! 😀
PolubieniePolubienie
jarmuż w takiej postaci to w ogóle szaleństwo 🙂 aż mi burczy w brzuchu 🙂 chyba czas na kolację 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie kluseczki ❤ Ja za jarmużem nie przepadam, ale na pewno smakowałyby mi również ze szpinakiem 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję za zaproszenie! Polubiłam na fb i będę buszować 🙂
Kluski z jarmużem wyglądają bosko – muszę spróbować!
PolubieniePolubienie
I u mnie sezon na jarmuż już się rozpoczął 🙂 Pyszna propozycja 🙂
PolubieniePolubienie
Twój blog to skarbnica wiedzy i na pewno nie możnana głodniaka tu zaglądać! A zdjęcia <3!
ps. A czy te kluski muszą byc z mąki orkiszowej?
PolubieniePolubienie
Ja takie kluski jem na słodko, ale z chęcią wypróbuję czegoś nowego 🙂
PolubieniePolubienie