To danie jest bardzo aromatyczne. Nadaje się doskonale na lekką kolację. Do przepisu użyłam jarmużu. Ma silne właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera dużo przeciwutleniaczy. Jednak jeśli chcemy, aby zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, należy użyć odpowiedniej obróbki termicznej przez około 3-4 min. Nie dłużej! Straci swoje zdrowotne działanie. Do klusków użyłam mąki orkiszowej zamiast mąki pszennej. Orkisz był znany od bardzo dawna i odznacza się wieloma składnikami odżywczymi. Między innymi wpływa na dobre samopoczucie, jest pomocny podczas zmęczenia, znużenia, wzmacnia układ odpornościowy. Jak więc widzicie to zestawienie produktów i składników w tym daniu nie jest przypadkowe. Przyrządźcie je, kiedy macie ochotę na coś smacznego lub odczuwacie smutek bądź zmęczenie. Gwarantuję poprawę nastroju! 🙂

porcja dla 1 osoby

Składniki:

kluski:

4 łyżki mąki orkiszowej

4 łyżki twarogu półtłustego

1 małe jajko

sos:

1 duża łyżka miodu

2 łyżki octu balsamicznego

3 garście jarmużu

3 łyżki pestek słonecznika

sól

świeżo mielony pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kluski:

  • Wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Na stolnicy oprószonej mąką formować podłużne wałki a potem kroić w małe kluseczki.
  • Gotować około 1 min od momentu wypłynięcia i odcedzić.

Sos:

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać jarmuż i blanszować aż lekko zwiędnie. Dodać miód, ocet balsamiczny i pestki słonecznika. Smażyć do czasu aż sos się zredukuje.
  • Dodać ugotowane kluski i podsmażyć, aby miały złoty kolor.

Smacznego!

IMGP6407.jpg

28 uwag do wpisu “Kluski z jarmużem w sosie miodowo-balsamicznym

Dodaj komentarz