czwartek, 8 września 2016

Lody bananowe w polewie czekoladowej z orzechami

Składniki
(na 1 porcję)
- pół banana (ok. 58 g),
- 4 kostki czekolady (ok. 20 g),
- łyżka mleka 2% (ok. 12 ml),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g).


Sposób przygotowania
1. Pół banana obieramy ze skóry i nadziewamy na patyczek.
2. Banana owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 h.
3. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4. Orzechy prażymy i drobno kroimy.
5. Zamrożonego banana polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.


Lody bananowe są bogate w:
- potas (pochodzący z bananów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 236,5 kcal
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 13,3 g
Węglowodany: 27,3
Błonnik pokarmowy: 2,0 g
Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.