Taki sorbet będzie idealny w gorące dni.   Orzeźwiający i pyszny. Idealny jako deser, lub jako lód do drinków.

Zrobiłam super drinki z tym sorbetem patrz tutaj alkoholowy drink z rumem i arbuzem

Thermomix przepis na dole.

sorbet z arbuza

Sok z limonek i  cukier zagotować w garnuszku. Gotować tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i wrzucić miętę. Zostawić, aż całkowicie ostygnie. Jak już będzie zimne wyjąć mięte, lekko wycisnąć i wyrzucić.

Arbuza rozkroić, odciąć skórę, cały środek arbuza zmiksować. Wylać wszystko na sitko i przetrzeć. Wszystkie pestki wyrzucić.

sorbet

W dużej misce wymieszać czysty sok z arbuza, syrop miętowy, sok z granata. Wylać wszystko do dużego plastikowego pudełka i szczelnie zamknąć. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie co godzinę dokładnie zamieszać,tak  żeby rozbić kryształki lodu. Powtórzyć mieszanie 3-4 razy.

Sorbet musi mieć konsystencję granulowanego lodu, myślę że każdy wie jak wygląda sorbet 🙂

Przed podaniem wyjąć sorbet kilka minut przed podanie, żeby lekko zmiękł. Zmiksować i nakładać do pucharków lub podać bez zmiksowania.

Thermomix 

1  do garnuszka wlać sok z limonek, dodać cukier i zagotować, Wrzucić listki mięty i zostawić aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjąć mięte, odcisną i wyrzucić.

2   środek arbuza wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 15 sek, obroty 4

3   przelać wszystko przez duże sito, pestki wyrzucić

4  do naczynia miksującego wlać sok z arbuza, sok z granata i syrop miętowy, wymieszać 5 sek, obroty 6

5  zamrażanie jak wyżej

Przed podaniem wyjąć z lodówki kilka minut wcześniej. Następnie nałożyć motylek, wrzucić sorbet, wymieszać 20 sek, obroty 7

Następnie ubijać 30 sek, obroty 4 przy pomocy kopystki.

Pycha.