Pyszne knedle, zachęcam do wypróbowania. Sezon śliwkowy w pełni, teraz mają najlepszy smak są słodkie i soczyste.

knedle ze śliwkami

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już będą miękkie odcedzić, i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzania.

knedle z owocami

Twaróg zmielić przez maszynkę i dodać do ziemniaków. Jajka z solą  lekko ubić i dodać do masy. Ugnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie części. Uformować wałki o średnicy 5 cm, posypując stolnicę mąką. Pociąć na 2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko zmiażdżyć, położyć połówkę lub całą śliweczkę. Zlepić knedla dokładnie, śliwka musi być całkowicie zakryta.

knedle ziemniaczane

Knedle rozłożyć na mocno obsypanej mąką stolnicy. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucać po kilka knedli, zmniejszyć ogień. Gotować 10 minut od wypłynięcia knedli. Wyjąć łyżka cedzakową.

knedle twarogowe

Można je  podać oblane roztopionym masłem i obsypane cukrem.

Moja propozycja to  –    na patelni roztopić trochę masełka, wsypać bułkę tartą. Moment smażyć, położyć  knedle na patelni, i potrząsnąć.  Tak żeby knedle pokryły się bułką tartą i masełkiem. Obsypać cukrem.

Knedle były pyszne, polecam.