poniedziałek, 5 września 2016

Malinowa jaglanka

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 30 g),
- pół szklanki mleka (ok. 125 ml),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12g),
- łyżeczka prażonych płatków migdałów (ok. 5 g).


Sposób przygotowania

1. Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem w wodzie z dodatkiem mleka przez ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.
2. Mieszamy kaszę jaglaną z miodem, malinami i przekładamy do kokilek.
3. Malinową kaszę posypujemy migdałami.


Deser jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży:ok. 270 g
Energia: 252,7 kcal
Białko: 9,4 g
Tłuszcze: 6,1 g
Węglowodany: 45,4 g
Błonnik pokarmowy: 5,6 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.