poniedziałek, 5 września 2016

Pieczony bakłażan z sosem miętowym z dodatkiem fety

Ostatnio na blogu pojawił się wpis z sosem miętowym na bazie sera feta. Wraz z wpisem pojawiły się pytania - do czego go wykorzystać? Oto moja propozycja na przystawkę lub danie obiadowe. Połączenie idealne (: 




Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1/4 porcji sosu miętowego z fetą  kliknij po przepis <klik> 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • koperek do posypania
  • oliwa z oliwek do skropienia bakłażana
Przygotowanie:
- bakłażany kroimy w podłużne plastry i delikatnie nakłuwamy widelcem. Układamy na blaszce i skraplamy oliwą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Warto co jakiś czas sprawdzić czy bakłażany się nie przypiekają. Długość pieczenia zależy od grubości plastra.
- podczas gdy bakłażanysię pieką przygotowujemy sos zgodnie z przepisem z linku
- po upieczeniu wyciągamy bakłażany na talerz, polewamy sosem, posypujemy ostrą papryką i koperkiem

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz