poniedziałek, 5 września 2016

Piwne muffiny

Niecodzienne muffinki z dodatkiem piwa są ciekawa propozycją na „coś” innego ;) gdyż piwne "bąbelki" sprawiają, że ciasto jest lekkie i puszyste. Smak i zapach piwa po upieczeniu jest praktycznie niewyczuwalny, a piwo ma kluczowy wpływ na konsystencję ciasta :)


Składniki (ok. 18 sztuk):
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml jasnego piwa
  • 150 ml oleju
  • 400 g mąki tortowej (2 1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek dżemu/powidła/etc. (u mnie dżem truskawkowy)
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C i wyłóż blachę do muffinek papilotkami.
Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodawaj na przemiennie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i piwo. Ciasto przelej do formy na muffiny (jeśli robisz z nadzieniem to wlej do 1/3 wysokości papilotek, dodaj nadzienie i zalej ciastem do ¾ wysokości papilotek). Muffinki piecz około  30 minut (do suchego patyczka).
Gotowe i wystudzone muffiny polej polewą czekoladową.
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger