NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym

Jeśli myślimy o tematyce kulinarnej w grach wideo to jednym z pierwszych skojarzeń jest tytuł Don’t Starve. Gra skupia się na przetrwaniu w pełnej niebezpieczeństw fikcyjnej dziczy, w której znalazł się główny bohater. W arsenale survivalowych umiejętności mamy do dyspozycji m.in. eksplorację terenu, zbieractwo niezbędnych surowców, rzemiosło, wzniecanie ognia, prowadzenie własnego ogródka, walkę z nieprzyjaznymi istotami, a co dla nas najważniejsze, gotowanie, które zazwyczaj pozwala na ulepszanie zwykłego, surowego jedzenia. Pożywienie możemy ususzyć, ugotować nad ogniem lub w garnku. Gotowanie oddziałuje nie tylko na bonusy konkretnych składników, ale ma także wpływ na czas gnicia. Trzeba przyznać, że potencjał kulinarnych eksperymentów został tu całkiem dobrze wykorzystany, a mnogość składników i receptur wzmacnia atrakcyjność całego procesu.

Don’t Starve oprócz potraw totalnie odjechanych (np. Babeczki z motyla czy Potworna lazania) obfituje także w takie receptury, które bez problemu można przenieść do reala. Zaczniemy od nadziewanego bakłażana, który powstaje w garnku po połączeniu surowego bakłażana oraz wybranych warzyw (w tym grzybów). Kombinacji receptur na tę potrawę jest dość sporo a oprócz samych warzyw czasami trzeba dodać także tzw. „wypełniacze”, np. patyki – dzieje się tak ze względu na to, iż garnek wymaga zawsze 4 składników.

Z dostępnych w grze warzyw do farszu wybraliśmy marchewkę oraz grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury bakłażana.

Wygląda na to, że survivalowa dieta też może dobrze smakować 😀 Także stwórzcie sobie stanowisko z garnkiem z rzeźbionych kamieni, węgla oraz patyków, przygotujcie niezbędne składniki i zabierajcie się za gotowanie!

Stuffed Eggplant - Don't Starve - nadziewany bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym
ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
279 kcal | 15 g białka | 8 g węglowodanów | 21 g tłuszczu

nadziewany bakłażan
DON’T STARVE
pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym

40 min
1 h (czekanie)
6 zł
2 porcje
średnio trudne
POTRZEBUJESZ

  • piekarnik
  • blaszka
  • patelnia
  • Składniki Koszt
    bakłażan – 1 średni (300g) 2zł
    pieczarki (100g) 0,50 zł
    marchewka – 1 średnia (50g) 0,20 zł
    cebula czerwona – 1 szt. (80g) 0,30 zł
    grzyby suszone (podgrzybki) – kilka (5g) 2 zł
    ser żółty – 3 plastry (60g) 1,30 zł
    natka pietruszki – garść 0,30 zł
    masło klarowane – 1 łyżka 0,50 zł
    jajko – 1 szt. 0,40 zł
    sól, pieprz, chili 0,10 zł
    Razem 5,60zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. NAMACZANIE GRZYBÓW (1 min + 15 min czekania)

    Grzyby płuczemy, wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 min, aby się namoczyły. Po tym czasie odlewamy wodę i ściskamy je w ręce, aby odsączyć resztki płynu.

    2. BAKŁAŻAN (5 min + 15 min czekania)

    Przy zakupie bakłażana warto kierować się jego wielkością – lepiej kupić mniejsze okazy, gdyż mają mniej goryczki. Musi być też miękki w dotyku i mieć lśniącą, niepomarszczoną skórę.
    Bakłażana myjemy, odcinamy górną część, aby powstał kapelusz (patrz zdjęcie).

    Stuffed Eggplant - Don't Starve - nadziewany bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym (1)

    Środek wydrążamy łyżeczką – powinno zostać około 0,5-1cm miąższu przy skórce. Z tego, co wydrążyliśmy wybieramy większe pestki i wyrzucamy, a pozostały miąższ wkładamy do durszlaka i obsypujemy szczyptą soli. Tak samo postępujemy z wydrążonym bakłażanem – lekko posypujemy solą jego wnętrze i odstawiamy na ok. 15 minut. Miąższ trochę zbrązowieje, ale można temu zapobiec i skropić go sokiem z cytryny.

    Stuffed Eggplant - Don't Starve - nadziewany bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym (2)

    Po tym czasie płuczemy środek bakłażana pod bieżącą wodą, tak samo robimy z wydrążonym miąższem. Odciskamy miąższ z nadmiaru wody.

    3. KROJENIE (10 min)

    Oczyszczamy warzywa oraz pieczarki i kroimy je w średnie kawałki (wszystko powinno mieć miarę równą wielkość). Odsączony miąższ bakłażana i grzyby siekamy.

    Stuffed Eggplant - Don't Starve - nadziewany bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym (3)

    Stuffed Eggplant - Don't Starve - nadziewany bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym (4)

    4. SMAŻENIE (10 min)

    Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy posiekane podgrzybki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2-3 min, często mieszając. Doprawiamy je lekko solą oraz pieprzem. Gdy grzyby się zarumienią, przekładamy je do miski.
    Na patelnię dorzucamy nieco więcej tłuszczu, wkładamy cebulę i smażymy przez 2 min. Następnie dokładamy marchew, miąższ bakłażana oraz pieczarki. Dodajemy nieco soli oraz pieprzu. Smażymy na średnim ogniu przez 5 min, często mieszając , do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Następnie przekładamy je do miski z usmażonymi podgrzybkami.

    5. FARSZ + NADZIEWANIE (5 min)

    Gdy usmażone warzywa i grzyby ostygną, zabieramy się za dokończenie farszu. Natkę pietruszki drobno siekamy, a ser kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski z warzywami, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli oraz pieprzu. Wbijamy jedno jajko i jeszcze raz mieszamy.

    Stuffed Eggplant - Don't Starve - nadziewany bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym (5)

    Gotowy farsz wkładamy do wydrążonego bakłażana. Farsz dociskamy łyżką od góry aby wypełnić ewentualne luki.

    6. PIECZENIE (40 min)

    Bakłażana należy piec w pozycji pionowej, dlatego wykorzystaliśmy do tego blaszkę keksówkę oraz foremki od muffinów, w których umieściliśmy bakłażana. Kapelusz pieczemy w oddzielnej foremce. Konstrukcja zdała egzamin.
    Stuffed Eggplant - Don't Starve - nadziewany bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym (6)
    Bakłażan powinien się piec ok. 35-45 min w temp. 170C. Gdy będzie miał lekko pomarszczoną skórkę i nieco zmieniony kolor, to jest gotowy. Warto wbić też w niego widelec i sprawdzić, czy jest dostatecznie miękki.

    PODANIE

    Upieczony bakłażan dobrze smakuje w wersji solo, ale można też podać go z sosem czosnkowym lub jogutem greckim.
    Po konsumpcji regeneruje 3 punkty zdrowia, dodaje 37,5 punktów nasycenia oraz 5 punktów poczytalności. Gotowanie w grze trwa 40 sekund, a potrawa gnije po 15 dniach.
    Tylko uważajcie, żeby przy gotowaniu nie wyszła Wam „mokra papka” (Wet Goop)… 😀

    Stuffed Eggplant - Don't Starve - nadziewany bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym

    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

    Scroll to top