8/30/2016

Zupa kalafiorowo-serowa



Po cukinii, która jeszcze mi się nie przejadła przyszła pora na kalafiora. Dotychczas robiłam kalafiorową sałatkę  oraz zupę. Jako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 4-5 marchewek
  • 45 dag groszku (użyłam mrożonego)
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 litry bulionu
  • 20 dag śmietanki kremówki
  • 2 serki topione po 10 dag
  • 3 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Smażymy na maśle do czasu aż warzywa uwolnią swój aromat. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do smażących się warzyw. Dusimy      ok. 5 minut. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, wkładamy serki. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając, żeby ładnie się rozpuściły. Dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem

posypujemy posiekanym koperkiem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

3 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger