poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Biszkopt (przepis nr 1)


Jest to biszkopt idealny, wspaniale pasuje do wszelakich tortów, a do tego w składzie nie ma proszku do pieczenia. Bardzo puszysty, zawsze równiutki, delikatny. Gdy się go dotyka, aż syczy jego wilgotność.Bardzo polecam, zawsze wychodzi!

Składniki:
(forma 24 cm lub 26 cm)
  • 5 dużych jaj
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru ( z tego odjąć jedną łyżeczkę i wsypać jedną łyżeczkę cuku waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 ˚C z funkcją termoobieg. Tylko dno formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
 Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Nie przerywając miksowania dodać kolejno żółtka. Na koniec dodać wymieszane obie mąki, krótko miksując na wolnych obrotach do połączenia składników. Przełożyć do formy i piec około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i  upuścić na podłogę, wyłożonej ręcznikiem z wysokości 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Można przekroić na pół lub trzy części.
Ciasto przed pieczeniem
I po upieczeniu. Udanych tortów na nim :)





2 komentarze:

  1. Raczej każdy umie robić biszkopt ? Znaczy sie podstawowy kucharz :')

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy są dla wszystkich, też dla tych, którzy dopiero zaczynają i szukają dobrych przepisów. Niektórym biszkopt udaje się prawie zawsze, innym znowu nie wychodzi nigdy :-)

    OdpowiedzUsuń

 

Wołowina od rekina Template by Ipietoon Cute Blog Design