Jest to biszkopt idealny, wspaniale pasuje do wszelakich tortów, a do tego w składzie nie ma proszku do pieczenia. Bardzo puszysty, zawsze równiutki, delikatny. Gdy się go dotyka, aż syczy jego wilgotność.Bardzo polecam, zawsze wychodzi!
Składniki:
(forma 24 cm lub 26 cm)
- 5 dużych jaj
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru ( z tego odjąć jedną łyżeczkę i wsypać jedną łyżeczkę cuku waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 ˚C z funkcją termoobieg. Tylko dno
formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od
białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i sok z cytryny.
Nie przerywając miksowania dodać kolejno żółtka. Na koniec dodać wymieszane
obie mąki, krótko miksując na wolnych obrotach do połączenia składników.
Przełożyć do formy i piec około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę, wyłożonej ręcznikiem z wysokości 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie.
Można przekroić na pół lub trzy części.
Ciasto przed pieczeniem
I po upieczeniu. Udanych tortów na nim :)
Raczej każdy umie robić biszkopt ? Znaczy sie podstawowy kucharz :')
OdpowiedzUsuńPrzepisy są dla wszystkich, też dla tych, którzy dopiero zaczynają i szukają dobrych przepisów. Niektórym biszkopt udaje się prawie zawsze, innym znowu nie wychodzi nigdy :-)
OdpowiedzUsuń