sobota, 27 sierpnia 2016

sałatka na obiad

sałatka , zamiast tradycyjnego obiadu ponieważ spożycie białka jest wysokie, wniesione przez kurczaka i czerwonej fasoli. Dobre tłuszcze z awokado, węglowodany, głównie w kukurydzy. 
Składnik
    • 2 piersi z kurczaka
    • 2 awokado
    • 10-15 pomidorki koktajlowe
    • 1 mała puszka kukurydzy
    • 1 mała czerwona fasola box
    • sałata,do wyboru według własnego smaku
    • sok z cytryny (aby zapobiec utlenianiu awokado)
    • oliwa z oliwek
    • tandoori
    • sól i pieprz




  • Wykonanie

    Rozgrzać patelnie skropioną oliwą z oliwek i smażyć na brązowo umyte I osuszone,piersi kurczaka. Posypać przyprawami do smaku ,solą i pieprzem. Gotowego kurczaka pokroić w paski. Gdy kurczak jest gotowy, wymyć i osuszyć sałatkę przed umieszczeniem jej w misce. Przepłukać kukurydzę i fasolę wodą i odsączyć z wody przed dodaniem do miski. Umyć, wysuszyć i pokroić pomidory na ćwiartki, dodać je do sałatki.Przeciąć awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć delikatnie miąższ łyżką. Pokroić awokado w paski i pokropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ich zaciemnieniu, dodać do sałatki ,a na wierzch plastry kurczaka gdy lekko stygną . Doprawić sosem winegret ,lub sosem jogurtowym.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com