piątek, 26 sierpnia 2016

Mule w sosie pomidorowym na białym winie z warzywami




Mule w sosie pomidorowym na białym winie z warzywami


Czas na ucztę!


Korzystając z gorąca tego lata oraz dostępnych produktów regionalnych gdzie obecnie przebywam zapraszam na Mule w sosie pomidorowym. Danie jest moim wspomnieniem sprzed lat, wiec jest szczególne. Wszystkich, którzy mają dostęp do takich produktów namawiam do organizowania takich dań, pozwalają zbliżyć się do Morza, zapachem, smakiem i jego niepowtarzalnym klimatem.

Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml sosu pomidorowego (typu passata)
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodyżki selera naciowego 
  • 1 marchew
  • pęczek cebulki dymki 
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • kilka kropel sosu Worcestershire
 Wykonanie: 

Mule należy oczyścić pod bieżącą zimną wodą, otwarte i uszkodzone odrzucić. Kilka razy przepłukać.

Do rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, następnie pokrojoną cebulę dymkę, seler naciowy, marchew startą na dużych oczkach, przesmażyć, dodać opłukane i oczyszczone mule, dodać wino, lekko przemieszać, dodać sos pomidorowy, przyprawić solą morską i pieprzem świeżo zmielonym, skropić sosem Worcestershire, wycisnąć sok z cytryny, przykryć pokrywką i gotować całość jakieś 5-6 minut. 
Przed podaniem dobrze je przemieszać, zamknięte mule odrzucić (są niejadalne!), podsypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz świeżą bagietką.

Na inne danie ze świeżymi mulami zapraszam tutaj: Mule w białym winie






 Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...