wtorek, 28 czerwca 2016

Babka ziemniaczana faszerowana mięsem mielonym









Potrawa pochodzi z Białorusi,ale znalazła się ona i na Polskim stole.
Wschodnia część Polski zna tą potrawę tak jak i kiszki i kartacze

SKŁADNIKI:

2.5 -3 kg ziemniaków 
700 dag mięsa  mielonego może  być  wieprzowe albo drobiowe 
4 surowe jajka
1 bułka sucha namoczona w wodzie
4 ząbki czosnku 
2 cebule
1 łyżka oregano 
4 łyżki majeranku tartego
Sól,pieprz do smaku
1/2 szklanki kaszy mannej+trochę do posypania na blachę 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Smalec, olej
Jeżeli macie dostęp  do przyprawy  do ziemniaków polecam "babka" będzie miała fajny kolor i inny smak
* Ja czasem dodaje do ziemniaczanego ciasta pokrojony  boczek  wędzony podsmażony razem z cebulą 

Sposób:

Jak zwykle zabieramy sie za mięso 
Do mięsa dodajemy :
2 jajka
Sól,pieprz 
Łyżka majeranku 
1 starta cebula 
2 ząbki  czosnku 
1 łyżka  oregano 
Wycisnieta bułka 
*wszytko mieszamy razem i wyrabiamy jednolitą masę. Pozostawiamy w lodówce na minimum pół godziny.

Oberamy ziemniaki 

Tarkujemy i dodajemy 
2 jajka 
1 tartą cebulę 
2 wycisniete ząbki  czosnku (można wiecej)
Mąke ziemniaczana
Kaszę manna
Jeśli Mamy przyprawe  do ziemniaków również  dodajemy.
Wszytko mieszamy łyżka do czasu aż sie połączą skladniki dodając sól,pieprz i majeranek.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
*smarujemy blachę smalcem można  i oliwą i posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca.
I wlewamy połowę  naszej masy ziemniaczanej
Następnie układamy  mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami.
Zmniejszamy temperature do 180°C
Pieczemy Babkę około 50 min.
Jeśli będziemy robić grubsza pamiętajmy o tym ze czas będzie dłuższy
Polecam wbić wykalaczke w środek jeśli po wyciągnięciu będziemy mieć ciasto na patyku oznacza to że  nasze danie nie jest jeszcze  gotowe
Babka powinna być upieczona na złoto-brązowy kolor
Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania