wtorek, 28 czerwca 2016
Babka ziemniaczana faszerowana mięsem mielonym
Potrawa pochodzi z Białorusi,ale znalazła się ona i na Polskim stole.
Wschodnia część Polski zna tą potrawę tak jak i kiszki i kartacze
SKŁADNIKI:
2.5 -3 kg ziemniaków
700 dag mięsa mielonego może być wieprzowe albo drobiowe
4 surowe jajka
1 bułka sucha namoczona w wodzie
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżka oregano
4 łyżki majeranku tartego
Sól,pieprz do smaku
1/2 szklanki kaszy mannej+trochę do posypania na blachę
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Smalec, olej
Jeżeli macie dostęp do przyprawy do ziemniaków polecam "babka" będzie miała fajny kolor i inny smak
* Ja czasem dodaje do ziemniaczanego ciasta pokrojony boczek wędzony podsmażony razem z cebulą
Sposób:
Jak zwykle zabieramy sie za mięso
Do mięsa dodajemy :
2 jajka
Sól,pieprz
Łyżka majeranku
1 starta cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
Wycisnieta bułka
*wszytko mieszamy razem i wyrabiamy jednolitą masę. Pozostawiamy w lodówce na minimum pół godziny.
Oberamy ziemniaki
Tarkujemy i dodajemy
2 jajka
1 tartą cebulę
2 wycisniete ząbki czosnku (można wiecej)
Mąke ziemniaczana
Kaszę manna
Jeśli Mamy przyprawe do ziemniaków również dodajemy.
Wszytko mieszamy łyżka do czasu aż sie połączą skladniki dodając sól,pieprz i majeranek.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
*smarujemy blachę smalcem można i oliwą i posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca.
I wlewamy połowę naszej masy ziemniaczanej
Następnie układamy mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami.
Zmniejszamy temperature do 180°C
Pieczemy Babkę około 50 min.
Jeśli będziemy robić grubsza pamiętajmy o tym ze czas będzie dłuższy
Polecam wbić wykalaczke w środek jeśli po wyciągnięciu będziemy mieć ciasto na patyku oznacza to że nasze danie nie jest jeszcze gotowe
Babka powinna być upieczona na złoto-brązowy kolor
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania