środa, 29 czerwca 2016

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
ViolaPassion





Następny przysmak z Polski 
Przedstawiam ogórki małosolne 

Składniki:
Ogórki gruntowe około 1-1,5 kg
Wiązanka do kiszenia
(W jej skład wchodzą:koper,liść i korzeń chrzanu ,czosnek,liść wiśni)
2-2,5 litra wody 
Polecam zalać  ogórki  gorąca  wodą  taka metoda pozwoli nam na drugi dzień rozkoszować  się już full smakiem.
2 łyżki soli Kamiennej jeśli  nie mamy może  być  jodowana 




Sposób:
Ogórki  myjemy i odcinamy "dupki" 
Dzięki  temu również przyspieszamy proces solenia
Rozpuszczamy sól  w gorącej  wodzie  wsadzamy naszą  wiązankę jeśli  jest duża rozdzielmy na pół 
Nie dodajemy całego  korzenia chrzanu i  czosnku do takiej ilości  ogórków ponieważ  nie będą  delikatne staną  się  wręcz ostre.
Układamy  ogórki i przyciskamy talerzem i dużym kamieniem
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania