ViolaPassion |
Następny przysmak z Polski
Przedstawiam ogórki małosolne
Składniki:
Ogórki gruntowe około 1-1,5 kg
Wiązanka do kiszenia
(W jej skład wchodzą:koper,liść i korzeń chrzanu ,czosnek,liść wiśni)
2-2,5 litra wody
Polecam zalać ogórki gorąca wodą taka metoda pozwoli nam na drugi dzień rozkoszować się już full smakiem.
2 łyżki soli Kamiennej jeśli nie mamy może być jodowana
Sposób:
Ogórki myjemy i odcinamy "dupki"
Dzięki temu również przyspieszamy proces solenia
Rozpuszczamy sól w gorącej wodzie wsadzamy naszą wiązankę jeśli jest duża rozdzielmy na pół
Nie dodajemy całego korzenia chrzanu i czosnku do takiej ilości ogórków ponieważ nie będą delikatne staną się wręcz ostre.
Układamy ogórki i przyciskamy talerzem i dużym kamieniem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania