ViolaPassions |
Zupa która przypomina mi dzieciństwo
Beztroski czas spędzony u dziadków na wsi
Dzięki takiej chłopskiej zupie ludzie mieli siłę pracować ciężko na polu gdzie wszytko obrabialo się ręcznie.
Czasem zupa gotowana była oddzielnie bez ziemniaków a zasmażka była polana na oddzielny talerz z ziemniakami.
Składniki:
700 g. Ugotowanych buraków
Kilka plastrów boczku surowego
1 cebula
Bulion ja gotowalam na schabie
Wiem zabójstwo ale dostać kości na zupę w UK jest niemal niemożliwe
Kilka ziemniaków
Pieprz,sól
3 liście laurowe
2 łyżki masła
śmietana 18% do zupy musi być rzadka -lepiej połączy nam się z zupą
1 łyżka octu 10%
2 łyżki cukru do smaku
Trochę mąki jeśli lubimy zupę gęsta
Sposób:
Zabieramy się za gotowanie bulionu wedle uznania znajdziecie przepisy na moim blogu
W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo boczek.
Do bulionu dodajemy ziemniaki,liście laurowe
Ugotowane buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki (ja wolę takie) ale wy możecie na większych.
Gdy ziemniaki są na pół twarde dodajemy buraczki do garnka.
gotujemy około 10 min,
W między czasie smażymy boczek po 5 minutach dodajemy cebulę i wszytko razem szklimy i dodajemy do zupy.
Sól,pieprz do smaku.
Mozecie śmiało dodać kostkę rosołową ,ocet ,cukier,masło.
Wszystko mieszamy
Następnie śmietana wcześniej wymieszana z odlaną wystygniętą szklanką samej zupy.
Dlaczego?
Otóż śmietana lubi się zwarzyć ,a gdy chcemy zagęścić ją mąką zrobi nam się kit.
Ja do większego słoika wlewam najpierw zupę gdy przstygnie daję śmietanę i mąkę,zakręcam i energicznie strząsam aż wszytko się ładnie połączy.Wtedy dodaję do gotującej się zupki.
Smacznego
Zapraszam do dyskusji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania