środa, 29 czerwca 2016

Zupa buraczkowa z prażonym boczkiem i cebula

Zupa buraczkowa
ViolaPassions

Zupa która  przypomina  mi dzieciństwo
Beztroski czas spędzony u dziadków na wsi
Dzięki  takiej  chłopskiej zupie ludzie mieli siłę pracować ciężko na polu gdzie wszytko obrabialo się ręcznie.
Czasem zupa  gotowana była oddzielnie bez ziemniaków a zasmażka była polana na  oddzielny talerz z ziemniakami.

Składniki:
700 g. Ugotowanych buraków
Kilka plastrów boczku surowego
1 cebula
Bulion ja gotowalam  na schabie
Wiem zabójstwo ale dostać kości na zupę w UK  jest niemal niemożliwe
Kilka ziemniaków
Pieprz,sól
3 liście laurowe
2 łyżki masła
śmietana 18% do zupy musi być rzadka -lepiej połączy nam się z zupą
1 łyżka octu 10%
2 łyżki cukru do smaku
Trochę mąki jeśli lubimy zupę  gęsta

Sposób:
Zabieramy się za gotowanie bulionu wedle uznania znajdziecie przepisy na moim blogu
W  między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo boczek.

Do bulionu dodajemy ziemniaki,liście laurowe
Ugotowane buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki (ja wolę takie) ale wy możecie na większych.
Gdy ziemniaki są na pół twarde dodajemy buraczki do garnka.
gotujemy około 10 min,

W między czasie smażymy boczek po 5 minutach dodajemy cebulę i wszytko razem szklimy i dodajemy do zupy.
Sól,pieprz do smaku.
Mozecie śmiało dodać kostkę rosołową ,ocet ,cukier,masło.
Wszystko mieszamy

Następnie śmietana wcześniej wymieszana z odlaną wystygniętą szklanką samej zupy.
Dlaczego?

Otóż śmietana lubi się zwarzyć ,a gdy chcemy zagęścić ją mąką zrobi nam się kit.
Ja do większego słoika wlewam najpierw zupę gdy przstygnie daję śmietanę i mąkę,zakręcam i energicznie strząsam aż wszytko się ładnie połączy.Wtedy dodaję do gotującej się zupki.
Smacznego
Zapraszam do dyskusji.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania