czwartek, 28 lipca 2016

Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku

Cannelloni Carbonara
ViolaPassion
Kolejna wspaniała  odsłona kurek.
Nigdy wcześniej nie wyobrażałam sobie połączenia grzybów z makaronem.
Zazwyczaj lądowały w sosie ,zupie ,pierogach śmietanie czy w occie.
Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy
po to by je ulepszać.

Składniki:
350 g kurek
1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę
2 ząbki czosnku przekrojony na pół
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szczypiorku drobno pokrojonego
6 Cannelloni makaronu
Plasterki boczku w zależności jakiej są grubości
ja zastosowałam dwa plastry na jeden makaron


Składniki Carbonada:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku wyciśniętego na prasie
150 g boczku wędzonego drobno pokrojony
1 cebula drobno pokrojonej w kosteczkę
4 żółtka
250 ml śmietany 18% rzadkiej
4 łyżki parmezanu
sól,pieprz


Sposób na Carbonadę:
Czosnek musimy podsmażyć na oliwie dodać boczek przesmażamy  dodajemy cebulę i szklimy.
Żółtka roztrzepujemy i dodajemy śmietanę i parmezan ,wszystko razem łączymy uważajmy by nie zrobić jajecznicy.Dodając do gotowych kurek,gotujemy wszystko razem 2 minuty.

Sposób:
Smażymy cebulę i czosnek na oliwie z oliwek dodajemy kurki i dusimy około 15 minut dodając sól i pieprz do smaku.
Dodajemy Carbonadę i mieszamy dokładnie.
Studzimy.

Makaron wsadzamy do osolonej zimnej wody z dodatkiem oliwy  i gotujemy do czasu aż woda się zagotuje.
Odlewamy i odkładamy na bok.

Gdy wszytko przestygnie boczkiem
owijamy makaron i faszerujemy go kurkami z Carbonadą.


Na blaszkę kładziemy folię i smarujemy oliwą z oliwek ,następnie nasze roladki i znów smarujemy oliwą .
Pieczemy 40 minut w 180C
Smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania