Bezglutenowe brownie - bardzo czekoladowe


                      Kiedy "naszła" mnie ochota na małe co nie co a w domu są tylko słodkości, których nie mogę jeść, nie pozostaje mi nic innego jak tylko samemu coś przygotować.  W poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na przepis na bezglutenowe brownie. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com.  Wyjątkowo nic nie zmieniałam. Brownie powstało w całości odwzorowane z oryginalnego przepisu.
                    Jakie są nasze odczucia...? Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe tak jak przystało na brownie. Niestety jak dla nas za słodkie. Następnym razem dodamy mniej cukru.


Składniki:


- 200g masła
- 300g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru (wersja ze zmniejszoną ilością cukru)
- 50g mąki ryżowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 35g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru wanilinowego
- pół szklanki pokrojonych orzechów



Sposób przygotowania:

  1. Masło kroimy na małe kawałki. Wkładamy do rondla i rozpuszczamy stale mieszając. 
  2. Dodajemy połamaną  na kosteczki czekoladę i dokładnie  mieszamy.
  3. Nie zagotowujemy. 
  4. W oddzielnym naczyniu  miksujemy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy roztopioną czekoladę i całość miksujemy na gładką masę. 
  5. Powoli dodajemy mąkę, sól, orzechy i  wszystko dokładnie miksujemy.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
  7. Brownie pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 35minut.







5 komentarzy:

  1. pycha, uwielbiam ciasta na gorzkiej czekoladzie.
    ps. śliczne naczynia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naczynia to pamiątka rodzinna. Mają dużą wartość sentymentalną. Tak podane ciasto smakuje jeszcze bardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne ciasto
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to ciasto uda się upiec o takim samym przepisie, tylko, że bez dodatku masła? (wynika to z nietolerancji mleka krowiego)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Zamiast masła dodałabym 100 ml oleju.

      Usuń