niedziela, 6 lipca 2014

Tosty z łososiem, serkiem śmietankowym i rukolą



Składniki:
4 kromki pieczywa tostowego
2 plastry łososia wędzonego lub pasta z łososia
serek śmietankowy
świeża rukola 
kawior (opcjonalnie)
1 jajko 
2 łyżki mleka
sól, pieprz
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

1. Kromki smarujemy serkiem śmietankowym. Na dwie z nich kładziemy po plasterku łososia (lub smarujemy pastą z łososia), posypujemy rukolą. Na pozostałe dwie nakładamy po łyżeczce kawioru. Łączymy, dociskamy i kroimy na pół.

2. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Obtaczamy dokładnie tosty w jajku i smażymy na maśle 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe!

Wskazówka: Do naszych tostów idealnie pasują kiełki przeznaczone do smażenia (stir-fry). 

Danie zainspirowane przepisem z książki "Pyszne 25" Anny Starmach.

2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: