Przepyszne lody na bazie masy kajmakowej i kremówki. Niewielki dodatek masła orzechowego sprawia, że mają delikatny orzechowy posmak. Do tego polewa kajmakowa i orzeszki ziemne :)
Lodów w trakcie mrożenia nie trzeba mieszać. Polecam!
- 2 1/2 szklanki kremówki 30%
- 460 g masy kajmakowej
- 3 łyżki masła orzechowego
- orzeszki ziemne solone
Masę kajmakową przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką kremówki. Podgrzewać na małym płomieniu, aż kajmak się rozpuści. Dodać masło orzechowe i również połączyć. Kiedy powstanie jednolita masa odlać pół szklanki na polewę.
Pozostałe 1 1/2 szklanki dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę kajmakową. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Gotowe lody polać odlaną masą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gdyby polewa bardzo zastygła, można ją podgrzać dodając trochę mleka. Smacznego :)
Wspaniałe lody <3
PolubieniePolubione przez 1 osoba